Jagdeep gesa PM perjelas status permohonan 118 TP1M sebelum bentang Bajet 2016

JAGDEEP Singh Deo (dua dari kanan) ketika mengadakan lawatan di Wisma Taman Saibe baru-baru ini.

AIR ITAM - Datuk Seri Najib Tun Razak perlu menjelaskan status 118 lagi permohonan Tabung Penyelenggaraan 1Malaysia (TP1M), sebelum Perdana Menteri itu membentangkan Bajet 2016 yang dijadualkan pada 23 Oktober ini di Dewan Rakyat.

Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan Jagdeep Singh Deo berkata, Najib langsung tidak mengumumkan TP1M semasa membentangkan Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) pada 21 Mei lepas, dan sehingga kini masih menjadi tanda tanya sama ada program itu diteruskan atau sebaliknya.

Akibatnya, menurut Jagdeep, Kerajaan Negeri sendiri tidak boleh mengeluarkan peruntukan berwajib melalui Program Bantuan Perumahan Rakyat Pulau Pinang (HAPPY!).

“Kerajaan Negeri melalui MBPP (Majlis Bandaraya Pulau Pinang) dan MPSP (Majlis Perbandaran Seberang Perai) turut menghantar surat peringatan mengenai isu ini kepada Pejabatan Perdana Menteri, tetapi sehingga kini tiada penjelasan.

“Kalau Kerajaan Pusat tidak meluluskan permohonan TP1M, Kerajaan Negeri pun tidak boleh mengeluarkan peruntukan (HAPPY!) untuk membiayai 10 hingga 30 peratus daripada kos penyelenggaraan projek yang sepatutnya ditanggung oleh persatuan penduduk.

“Kita (Kerajaan Negeri) tidak boleh tunggu Pusat, maka, kita perlu melakukan projek-projek penarafan ini sendiri berdasarkan komitmen kewangan yang Kerajaan Negeri ada,” tegas Jagdeep semasa melawat Wisma Taman Saibe siap dinaiktarafkan di sini baru-baru ini.

Jagdeep memberitahu, sejumlah RM38,920 dibelanjakan untuk kerja-kerja penggantian lima tangki air berkapasiti 600 liter serta menukar paip-paip karat.

“Bagi kerja-kerja pengantian tangki air ini, 80 peratus kos penyelenggaraan dibiayai oleh Kerajaan Negeri iaitu melibatkan kos RM31,136, manakala, baki 20 peratus lagi atau RM7,784 ditanggung oleh saya selaku ADUN bagi kawasan dan penduduk

“Saya berharap bukan sahaja bekalan air yang lebih bersih boleh dinikmati, tetapi, tiada lagi masalah air bertekanan rendah dihadapi oleh penduduk,” jelas Jagdeep lagi.

Bajet 2015 Kerajaan Negeri memperuntukan sebanyak RM15.11 juta untuk tujuan membaik pulih perumahan Kerajaan di negeri ini, berbanding RM11.3 juta yang diumumkan dalam belanjawan tahun sebelumnya.

Comments

Disqus