Guan Eng bimbang difitnah keluar 'fatwa', selepas dituduh makan daging anjing

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Selepas dituduh memakan daging anjing, Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng pagi ini berkata, beliau tidak menolak kemungkinan akan digambarkan sebagai individu yang mengeluarkan fatwa melarang azan di negeri ini.

“Semalam saya dituduh makan daging anjing, mungkin hari ini saya dituduh mengeluarkan 'fatwa'.

“Saya seorang bukan Islam, bagaimana saya boleh mengeluarkan 'fatwa' (larangan azan menggunakan pembesar suara)...ini pembohonan,” respons Guan Eng kepada wartawan, di sini.

Beliau berkata demikian semasa ditanya mengenai notis fatwa bertarikh 1 September lalu daripada Mufti Pulau Pinang, Dato' Dr. Wan Salim Wan Mohd. Noor mengenai kebenaran menggunakan pembesar suara masjid dan surau untuk azan dan iqamah sahaja.

Tegas Guan Eng lagi, Kerajaan Negeri akan mengambil tindakan kepada mana-mana media yang yang memainkan fitnah sehingga menimbulkan ketegangan kaum, agama serta huru-hara di negeri ini.

Semalam, beberapa akhbar harian melaporkan Guan Eng memakan daging anjing, gara-gara ketegasan Kerajaan Negeri mewartakan suatu perintah menghapuskan anjing-anjing liar, demi mencegah gigitan anjing gila ke atas manusia.

Guan Eng memberitahu, Kerajaan Negeri turut berusaha mendapatkan sejumlah vaksin anti-Rabies baru dalam masa terdekat, demi memastikan habitat anjing bertuan bebas daripada pengakit berbahaya hatta mampu membunuh manusia tersebut.

Di Pulau Pinang, tiga kes Rabies disahkan positif sehingga kini.

Comments

Disqus