Skip to main content

Guan Eng umum cadangan bina LRT ke Sia Boey

KETUA Menteri (tengah) menyaksikan majlis tandatangan antara Rosli Jaafar (dua dari kiri) dan Khadijah Abdul Khalid (empat dari kiri) serta dua pihak lain, pada Majlis Pelancaran Pembukaan Pameran "Kelahiran Semula Sia Boey" di pasar lama Prangin di sini baru-baru ini.

GEORGE TOWN - Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, tapak pasar lama yang yang dikenali sebagai Sia Boey di tengah-tengah bandaraya George Town akan turut dilengkapi dengan kemudahan Transit Aliran Ringan (LRT) demi memudahkan pengunjung ke kawasan seni dan kebudayaan unggul tersebut kelak.

"Di bawah Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang, akan diwujudkan LRT demi memudahkan (pengunjung) ke tapak warisan dan seni ini," ucap Guan Eng pada Majlis Pelancaran Pembukaan Pameran “Kelahiran Semula Sia Boey” di perkarang pasar lama Prangin di sini baru-baru ini.

Selepas itu, Guan Eng yang juga Exco Hal Ehwal Tanah & Pembangunan Tanah, Penerangan, Kebudayaan & Kesenian, Warisan dan Hal Ehwal Bukan Islam menyaksikan majlis tandatangan antara Pengurus Besar Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC), Dato' Rosli Jaafar dan Khadijah Abdul Khalid daripada Yayasan Haji Zainuddin, serta dua pihak lain.

Guan Eng memberitahu projek tersebut akan menelan kos pembiayaan berjumlah RM100 juta, termasuk RM30 juta yang akan ditaja oleh Ilham Penang.

Katanya, projek tersebut dijangka menjana pulangan nilai pembangunan kasar (GDV) kira-kira RM500 juta kelak.

Difahamkan, PDC bersetuju memberi pajakan 30 + 30 tahun tanah berkeluasan 0.6 hektar itu kepada Yayasan Haji Zainuddin.

Sebagai balasan, Yayasan bersetuju melabur RM30 juta untuk membina dan menampung kos operasi dan penyelenggaraan sepanjang tempoh masa pajakan tersebut.

Muzium seni yang akan dibina sekurang-kurangnya 45,000 kaki persegi ruang galeri, dikira terbesar di Malaysia.

Tambah beliau, muzium ini turut menyediakan sebuah kafe atau restoran, perpustakaan, 200 kerusi auditorium dan penyimpanan kemudahan terkini.

Muzium ini percuma untuk kanak-kanak sekolah, manakala, orang dewasa hanya dikenakan bayaran nominal.

"Apabila siap, Ilham Pulau Pinang pasti akan pergi jauh ke arah menjadikan Pulau Pinang sebagai destinasi antarabangsa pilihan.

"Lebih penting lagi, pada zaman kelembapan ekonomi dan ketidaktentuan, Ilham Pulau Pinang akan menjadi pemangkin kepada pertumbuhan semula bandar," katanya.

Ujar Guan Eng lagi, beliau sendiri telah mengambil perjalanan ke Southbank di London untuk menyemak Galeri Tate Modern.

"Ia (Galeri Tate Modern) pernah menjadi sebuah kawasan terbiar di mana anda akan menyaksikan rompakan atau dirompak.

"Malah, pemandu teksi tidak berani membawa anda ke tempat itu. Tetapi, hari ini, ia adalah hippiest dan tempat paling sejuk di London.

"Ia membawa masuk semula bandar dan yang menunjukkan seni juga boleh menjadi pemangkin ekonomi dan pemandu.

"Mudah-mudahan, projek ini akan melancarkan Pulau Pinang ke dalam dimensi lain," katanya.

Menurut Guan Eng lagi, Kerajaan Negeri mampu memajukan semula kawasan terbiar 'Sia Boey' menjadi suatu projek pembangunan komersial yang membawa pulangan GDV RM500 juta.

"Tetapi, adakah kita mahu satu lagi hutan terbiar...kami (Kerajaan Negeri) mahu melakukan sesuatu yang baik untuk masyarakat dan mewujudkan pusat warisan dan seni untuk anak-anak kita," katanya.

Sempena pelancaran itu, terdapat pameran awam di Pasar Prangin sehingga 13 September.

Ia, bertujuan untuk meraikan masa lalu, masa kini dan masa depan Sia Boey, dengan paparan sejarah Sia Boey yang kaya dengan kenangan.


BERITA BERKAITAN:
Guan Eng harap Sia Boey semaju kota seni Southbank Centre, London