27,500 unit rumah untuk rakyat jika Abdul Rahman Dahlan lulus 47 APDL, respons Jagdeep

JAGDEEP Singh Deo menunjukkan keratan akhbar The Star yang melaporkan Datuk Abdul Rahman Dahlan sendiri mengaku pembangunan rumah mampu milik mampu memacu ekonomi, pada sidang media di sini baru-baru ini.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Kira-kira 27,500 unit rumah mampu milik boleh dibina untuk rakyat Malaysia yang tinggal di Pulau Pinang sekiranya Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan segera meluluskan baki 47 lagi permohonan Permit Iklan dan Lesen Pemaju (APDL) ke negeri ini.

TEKAPAN skrin daripada portal berita The Star Online.
Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan, Jagdeep Singh Deo berkata, Kerajaan Negeri senantiasa mengamalkan keterbukaan atas semangat federalisme, termasuk bersedia untuk saling bekerjasama dengan agensi-agensi persekutuan demi menyegerakan proses kelulusan semua permohonan APDL tersebut.

“Jika Datuk Abdul Rahman Dahlan sendiri dalam kenyataannya dalam akhbar The Star (21 September 2015) sendiri mengaku bahawa pembangunan rumah mampu milik mampu memacu pembangunan ekonomi, mengapa masih melengah-lengahkan proses kelulusan baki 47 APDL ini.

“Datuk Abdul Rahman wajar segera meluluskan kesemua projek ini kerana kami (Kerajaan Negeri) mahu perumahan yang mencukupi untuk rakyat, khususnya unit-unit rumah mampu milik.

“Kami bersedia untuk saling bekerjasama dengan agensi-agensi persekutuan sebaik mungkin demi merealisasikan harapan rakyat Malaysia di Pulau Pinang untuk memiliki rumah mampu milik mereka sendiri,” jelas Jagdeep yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Datuk Keramat kepada wartawan di sini baru-baru ini.

Menurut Jagdeep Singh, 34 permohonan daripada keseluruhan 81 APDL telahpun diluluskan.

Justeru, Jagdeep dalam surat rasmi bertarikh 4 September lalu, sekali lagi meminta Abdul Rahman menjelaskan beberapa perkara berbangkit mengenai 47 lagi permohonan APDL yang dilengah-lengahkan proses kelulusan oleh kementerian.

“Saya memohon agar dimaklumkan sebab-sebab permohonan-permohonan tersebut masih belum diluluskan dan juga berapa unit-unit prumahan yang terlibat dalam keseluruhan permohonan yang belum diluluskan.

“Berapakah Nilai Pembangunan Kasar kesemua permohonan-permohonan yang masih belum diluluskan tersebut,” tanya Jagdeep lagi.

(Dari kiri) NG Wei Aik, Jagdeep Singh Deo dan Jeff Ooi Chuan Aun pada sidang media di KOMTAR.

Hadir sama, Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi Chuan Aun dan Ahli Parlimen Tanjong, Ng Wei Aik.

Terdahulu, Jagdeep dalam surat rasmi bertarikh 24 Jun 2015 kepada Ketua Setiausaha Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Mohammad Mentek mengesa diperjelas punca kelewatan proses kelulusan DLAP berwajib.

Pada 13 Julai lalu, Jagdeep mengumumkan langkah Kerajaan Negeri untuk meneroka serta mengkaji langkah perundangan sewajarnya, demi mendepani layanan dingin daripada Putrajaya.

JAGDEEP Singh Deo menunjukkan Surat Rasmi daripada Mohamad Yusoff Ghazali yang mendedahkan Kementerian mengaku menerima 81 permohonan DLAP dari Pulau Pinang, dalam sidang media terdahulu pada 12 Ogos 2015.

Ekoran itu, Ketua Pengarah Jabatan Perumahan Negera, Datuk Mohamad Yusoff Ghazali dalam satu surat rasmi bertarikh 27 Julai menjelaskan bahawa kementerian menerima 81 permohonan DLAP dari negeri Pulau Pinang dan sebanyak 34 permohonan telahpun diluluskan semasa itu.

Jagdeep Singh Deo dalam reaksi spontan pada 12 Ogos lepas berkata, Kerajaan Pusat dianggarkan mendapat sumber berpuluh bilion ringgit, sekiranya Kerajaan Pusat tidak melengah-lengahkan proses kelulusan kesemua 81 DLAP yang dimohon oleh pemaju berwajib.

Comments

Disqus