Nilai Pembangunan Kasar 81 DLAP ke P.Pinang berpuluh bilion ringgit, Exco Perumahan tuntut penjelasan Putrajaya

JAGDEEP Singh Deo menunjukkan kepada wartawan mengenai Surat Rasmi daripada Mohamad Yusoff Ghazali, yang mendedahkan Kementerian mengaku menerima 81 permohonan DLAP di sini pada petang tadi.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
Gambar: DARWINA MOHD. DAUD

GEORGE TOWN - Putrajaya digesa menjelaskan secara terperinci mengenai 81 pemohon Lesen Pemajuan Dan Permit Iklan (DLAP) projek ke negeri ini serta jumlah sebenarnya Nilai Pembangunan Kasar (GDV) yang sepatutnya disumbangkan kepada Kerajaan Pusat.

Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan, Jagdeep Singh Deo berkata, Kerajaan Pusat dianggarkan mendapat sumber berpuluh bilion ringgit sekiranya tidak melengah-lengahkan proses kelulusan kesemua 81 DLAP yang dimohon oleh pemaju berwajib.

“Daripada 81 projek pemajuan ini, kita (Kerajaan Negeri) nak tahu siapakah pemajuan dan berapakah Nilai Pembangunan Kasar (GDV) yang saya sudah pasti akan mencecah berpuluhan bilion ringgit.

“Ini kerana, dalam mana-mana projek pemajuan, akan ada pembayaran cukai (DLAP) kepada Kerajaan Pusat juga,” tegas Jagdeep pada sidang media bersama-sama Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng di sini, petang tadi.

Turut serta, Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow dan Lim Hock Seng (Exco Kerja Raya, Pengangkutan dan Utiliti).

Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan dalam Jawatan Lisan kepada Guan Eng (Ahli Parlimen Bagan) di Dewan Rakyat pada 6 April lalu antara lain mendedahkan sebanyak 48 pemohonan DLAP untuk Pulau Pinang dalam tempoh bulan Ogos 2014 hingga 2015.

Daripada jumlah itu, 30 permohonan masih disemak untuk kelulusan, manakala 18 yang lain telahpun diluluskan.

Jagdeep dalam surat rasmi kepada Ketua Setiausaha Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Mohammad Mentek pada 24 Jun lalu mengesa diperjelas punca kelewatan proses kelulusan DLAP berwajib.

Jagdeep dalam sidang media 13 Julai lalu, turut mengumumkan langkah Kerajaan Negeri untuk meneroka serta mengkaji langkah perundangan sewajarnya, demi mendepani layanan dingin daripada Putrajaya.

Ekoran itu, Ketua Pengarah Jabatan Perumahan Negera, Datuk Mohamad Yusoff Ghazali dalam satu surat rasmi bertarikh 27 Julai menjelaskan bahawa kementerian menerima 81 permohonan DLAP dari negeri Pulau Pinang dan sebanyak 34 permohonan telahpun diluluskan.

Reaksi terbaru itu akhirnya dipersoal oleh Jagdeep pada sidang media petang tadi.

“Yang mengejutkan ialah sehingga 27 Julai 2015, sebanyak 81 permohonan, suatu jumlah yang begitu besar berbanding 48 permohonan sehingga bulan Februari lalu...ertinya 33 permohonan dalam tempoh empat bulan.

“Kita (Kerajaan Negeri) nak tahu apakah sebab kelewatan ini, kerana semua permohonan DLAP ini tidak ditolak dan tiada jawapan mengenainya oleh kementerian,” tegas Jagdeep sambil memberitahu bahawa beliau akan menulis sepucuk surat rasmi lagi kepada berhubung perkara berbangkit tersebut.


Comments

Disqus