zainulfaqary@gmail.com | +60194241583

Monday, 12 November 2012

JPJ, saya tak salah lah!!!


NOTiS yang dikeluarkan oleh JPJ seperti di atas membuktikan saya tak bersalah. 

MiNGGU lepas, saya cukup berasa tidak selesa menunggang motor di jalan raya sekitar Pulau Pinang.

Hari Jumaat, saya ditahan untuk semakan trafik di Bagan semasa pulang dari kerja.

Pegawai Polis yang dibantu oleh RELA memberitahu, "motor banyak hilang."

Saya fikir ada baiknya penguatkuasaan sebegini dilakukan sebagai langkah pencegahan.

Pada pagi Sabtu pula, saya ditahan dalam sekatan trafik sejurul lepas tol Jambatan Pulau Pinang.

Kali itu, saya ditahan oleh JPJ. Ketua Pegawai Operasi JPJ meminta saya mengemukakan lasen memandu dan roadtax.

Alhamdulillah. Dua-dua 'hidup'.

Saya meminta jasa baik ketua operasi trafik berkenaan supaya mempercepat proses penguatkuasaan kerana saya sedang mengejar masa ke Komtar.

"Lesen kamu ni bukan B full. Macam mana boleh naik motor 450cc ni," tegas pegawai tersebut.

Hasrat saya itu mungkin disalah erti. Saya kata, "ini bukan motor 450cc. Ini Kawasaki 650cc, Tuan."

Lantas beliau respons, "Tengok...650cc. Kamu boleh bawa dengan tak ada B Full."

Sambil meminta maaf, saya pun memberitahu beliau yang saya berjenaka sahaja sebab beliau serius sangat.

"Minta maaf banyak-banyak Tuan. Tadi saya melawak saja sebab saya tension. Saya tengah mengejar masa nak ke Komtar.

"Ini motor kecil...motor Kawasaki ini 250cc saja," kata saya.

Dua pegawai JPJ lain mulai mengeremuni motor saya.

Ketua Operasi tadi mula pakai kaca mata gelap. Saya rasa beliau marah saya.

"Motor kamu ini saya boleh 'angkut' sebab banyak sangat buat ubah suai. Tengok...'pengadang lumpur belakang' pun tak ada," kata beliau.

Saya berkata, "ubah enjin motor, korek blok mungkin boleh dikatakan salah sebab itu semua di bawah ketegori ubah suai equipment.

"Pengadang lumpur di bawah ketegori aksesori. Takkan salah kot?" saya bertanya sambil meminta beliau memperjelaskan perbezaan antara 'equipment' dan 'aksesori'.

Beliau tetap bertegas bahawa saya salah dengan mengatakan bahawa, "masalahnya kamu bukan setakat ubah suai, tapi buang terus 'pengadang lumpur motor'..."

Saya meminta beliau menunduk kepala sikit sama paras dengan plat nombor motor belakang supaya beliau boleh lihat 'pengadang lumpur belakang'.


Sambil menunjukkan 'pengadang lumpur belakang' itu, saya bertanya, "yang di bawah itu orang panggil apa?" (gambar).

Beliau terus menegaskan bahawa saya tetap bersalah sebab mengubah suai motor.

Ekoran itu, saya minta beliau saman saya atas dakwaan mengubah suai lampu signal juga.

"Kalau macam itu, tolong saman saya atas dakwaan ubah suai lampu signal ini sekali sebab saya guna model LED, bukan lampu standard."

"Tolong saman saya sebab lampu signal ini bukan aksesori, lampu signal ini adalah equipment. Ubah suai lampu signal ini wajib disaman juga.

"Lampu signal 'mati' atau tidak menyalakan lampu 'standard' (kuning) mungkin boleh saman sebab lampu LED equipment, kan?

"Kalau lampu signal (LED) seperti di motor saya yang elok berfungsi ini, boleh samankah?"

Beliau terus menegaskan bahawa saya tetap bersalah sebab mengubah suai 'pengadang lumpur belakang' tanpa menjelaskan itu di bawah ketegori equipment atau aksesori.

Beliau langsung tidak memberi penjelasan mengenai kekaburan status lampu signal saya yang sah-sah ubah suai dangan menggunakan model LED.

"Kamu sudah bersalah, kamu tak payah bertanya itu dan ini kepada saya.

"Nii...exzos pun ubah suai. Satu lagi kesalahan. Lagi banyak kamu tanya, lagi banyak nampak kamu salah (ubah suai motor)," tegas ketua operasi JPJ terbabit.

Saya berkata, motor Kawasaki saya Special Edition a.k.a SE, memang keluar lengkap dengan Exzos model ARROW. (gambar)

Tapi, beliau tak percaya selain tetap 'menekan' saya untuk mengaku semua kesalahan saya.

Oleh kerana saya mengejar masa, saya pun terpaksa bertegas.

"Minta maaf, Tuan. Saya memang nak cepat sebab saya ada PC (sidang media) mengenai AES yang akan disampaikan oleh Lim Guan Eng (Ketua Menteri Pulau Pinang).

"Dari tadi, dok tuduh saya bersalah. Kerja Tuan (JPJ) bukan menentukan saya salah atau tidak salah sebab itu kerja mahkamah.

"Tuan boleh keluar notis trafik atau saman kalau 'ya' saya mengaku bersalah atau pihak Tuan boleh buktikan saya bersalah termasuk ubah suai motor ini.

"Tuan kakitangan kerajaan. Saya pun kakitangan kerajaan. Jadi, tak payah nak 'melebih-lebih' dengan saya," tegas saya.

Beliau terus pergi ke kereta perondanya dan mengeluarkan satu Notis Pemeriksaan Khas.

"Mesti buat pemeriksaan dalam masa 10 hari. Jangan tak pergi pula," kata ketua operasi JPJ terbabit.

Saya malas nak layan sebab saya sedang mengejar masa ke Komtar. Saya terus ambil saya punya lesen memandu dan roadtax.

Mungkin kerana tiada hujah, maka beliau terpaksa berbuat sedemikian.

"Hujah lawan hujah lah!!!" jerit sekuat-kuat hati dalam hati (sebab takut panjang lagi masalahnya dengan JPJ).

Sejurus selesai temuramah Ahli Majlis MPPP, Cik Ramlah Bee menjelang waktu Zuhur tadi, saya bergegas ke JPJ Seberang Jaya untuk membuat pemeriksaan khas.

Pegawai pemeriksa meneliti Notis Pemeriksaan Khas yang saya berikan lalu membuat pemeriksaan klinikal lanjut.

Beliau kata motor saya "Standard" lalu mengeluarkan akuan tersebut seperti tertera di atas.

Sungguhpun saya Orang Kampung dari keluarga miskin yang tak berpeluang belajar di Fakulti Undang-Undang Universiti Malaya, jangan layan saya seperti "langsung tak tahu apa-apa!".

Kalau 'ya' pun mungkin marah Kerajaan Pulau Pinang halang penguatkuasaan AES, tak payahlah protes buat operasi sekatan trafik banyak sangat, yang nyata mengganggu saya dan penunggang lain ke tempat kerja saban hari.

Semoga perkongsian ni jadi pengajaran untuk kita semua.


ZAINULFAQAR YAACOB
Mc Donald, Perda Bukit Mertajam | 6.20 petang

2 comments:

  1. Hujah lawan hujah!
    Lawan tetap lawan!
    Be End kan trima padah
    Putrajaya PR kan tawan.

    Jom raikan beramai2 dlm Himpunan Kebangkitan Rakyat di Bukit Jalil pd 12 January 2013 nanti.
    Tunjukan solidariti rakyat menuntut keadilan & kesaksamaan.
    Tema;
    Kuning, tuntutan pilihanraya BERSIH!
    Hijau, selmatkn Kuantan dr sisa radioaktif Lynas!
    Merah, tuntutan royalti rakyat Kelantan!
    Oren, slmatkn tanah2 felda dri tergadai!
    Hitam, tuntutan kartonis berkarya dgn bebas!
    Unggu, tuntutan hak2 wanita bersuara!
    Putih, tanda kain kapan UMNO!
    Biru Karat, tanda biru birat Be End smakin nazak!!
    Jom!
    Datang jgn tak datang..
    Kemungkaran UBeEnd kita tentang!

    ReplyDelete
  2. Maybe pegawai Jpj Yg bg notis tu bukan pegawai teknikal... Pegawai biasa... Jika pegawai teknikal di atas kocek baju sebelah kanan ada lOgo sepanar... Pegawai teknikal lbh expert tntang kenderaan ubhsuai atau tidak.... Dan die boleh jawab sgala hujahan teknikal yg mana salah atau tidak...

    ReplyDelete

Siap dengar, Siap bersama!

Entri Popular