Jangan lengahkan bayar balik GST kepada peniaga, tegas Guan Eng

KETUA Menteri menunjukkan kepada wartawan mengenai satu keratan akhbar yang melaporkan pelaksanaan GST menjejaskan jualan peniaga pada musim perayaan Aidilfitri kali ini, di sini baru-baru ini. | Foto: Arkib Buletin Mutiara.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Kerajaan Pusat didesak segera membayar balik wang daripada sumber kutipan Cukai Barangan & Perkhidmatan (GST) kepada peniaga-peniaga berwajib mengikut jadual, seperti yang dijanjikan sebelum ini.

Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, peniaga yang membayar GST secara online sepatutnya mendapat bayaran balik dalam tempoh 14 hari, manakala 28 hari bagi mereka yang memohon secara manual atau offline.

“Mengapa peniaga-peniaga yang tidak membayar GST mengikut jadual akan didenda dan dibicarakan.

“Tetapi, apabila Kerajaan (Pusat) lewat untuk membayar balik dalam masa dua minggu sepertimana yang dijanjikan, mengapa mereka (Kerajaan Pusat) tidak dikenakan hukum atau masuk penjara.

“Ini tidak adil untuk peniaga-peniaga,” ,” ujar Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Putih pada sidang media di sini baru-baru ini

Dalam perkembangan sama, Guan Eng turut merayu kepada Kerajaan Pusat supaya melihat realiti jualan kaum peniaga dekat Bazar Chowrasta menjelang musim perayaan Aidilfitri baru-baru ini, yang dilaporkan merosot secara mendadak melebihi 50 peratus berbanding tahun-tahun lepas.

Sumber berita tersebut melaporkan, seorang peniaga songkok, Syed Hamzah Syed Ahmad mengaku bahawa beliau yang lazim berjaya menjual hampir 500 songkok selepas 20 hari Ramadan, namun, keadaan berbeza pada musim perayaan kali ini.

“Jualan merosot kerana orang ramai fikir harga barang jualan tahun ini meningkat selepas pengenalan cukai barang dan perkhidmatan (GST), namun bukan semua barangan dinaikkan harga,” katanya dipetik dari sebuah akhbar arus perdana.

Syed Hamzah yang telah berniaga lebih 30 tahun di situ berkata, harga songkok yang dijualnya masih kekal antara RM12 hingga RM15 manakala harga kopiah sekitar RM7.

Nada sama turut diluahkan oleh seorang peniaga jubah, Ali Idris.

“Pelanggan fikir peniaga di sini kenakan GST tetapi sebenarnya tidak malah harga barangan yang kami tawarkan sama sahaja seperti tahun lepas.

“Selain itu, saya melihat pelanggan tahun ini juga berkurangan dan saya rasa faktor kewujudan banyak pasar lambak yang diusahakan peniaga dari Kemboja di kawasan utara sedikit sebanyak menjejaskan perniagaan kami,” katanya dipetik dari sumber akhbar sama.

Comments

Disqus