Bawa anak-anak OKU renang, riadah – Chong Eng

MOHAMAD Nur Faris Ghazali.jpg

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
Gambar: DARWINA MOHD. DAUD

PADANG LALANG - Kanak-kanak Orang Kurang Upaya (OKU) wajar diberikan peluang oleh ibu bapa dan guru masing-masing untuk mengembangkan bakat di Kompleks Renang Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) dekat Jalan Betek.

Exco Belia & Sukan dan Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Chong Eng berkata demikian selepas menyaksikan kebolehan seorang pelajar OKU, Mohamad Nur Faris Ghazali, 10, mampu berenang seperti orang normal.

“Di kalangan kita (ibu bapa), ada yang berpendapat bahawa anak-anak OKU ini tidak boleh melakukan apa-apa dan patut duduk di rumah sahaja.

“tetapi, anak-anak kita mempunyai bakat tersendiri jika diberi peluang seperti kanak-kanak normal yang lain,” jelas Chong Eng yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Lalang kepada wartawan di sini baru-baru ini.

CHONG Eng (paling kiri) dan Maimunah Mohd. Sharif (dua dari kiri) serta pemimpin Kerajaan Negeri merakamkan gambar dengan adik Mohamad Nur Faris Ghazali (dua dari kanan) dan seorang lagi pelatih OKU di sini baru-baru ini.
Menurut Chong Eng, sukan bukan sahaja merupakan salah satu aktiviti untuk OKU membukti kemampuan masing-masing, bahkan boleh meraih sumber pendapatan tersendiri jika seseorang itu berpeluang mewakili negeri ke sukan paralimpik di peringkan nasional atau antarabangsa.

“Ia (sukan) boleh merawat fizikal dan pemikiran...saya mendapat ramai OKU mencapai keputusan yang cemerlang sampai ke peringkat Sukan SEA dan Paralimpik Asia.

“Kalau mereka (OKU) diberikan peluang, kadang-kadang prestasi mereka lebih baik dengan membawa pulang pingat kepada negari,” jelas Chong Eng lagi.

Dalam perkembangan sama, beliau turut memuji atlet OKU negeri, Rabiatul Adawiyah Mohamad Azhar, 17, yang berjaya merangkul pingat Perak pada Sukan Malaysia (SUKMA) 2014 di Perak, serta dipilih menerima Anugerah Olahragawati Paralimpim 2014 daripada Kerajaan Negeri.

Ujar Chong Eng lagi, Kerajaan Negeri turut menyumbang peruntukan sebanyak RM20,000 tiap-tiap tahun kepada Persatuan Sukan Dan Rekreasi Orang Kurang Upaya (PESRON) Pulau Pinang, demi menyokong program-program membabitkan OKU di negeri ini.

Sementara itu, Yang di-Pertua MPSP, Dato' Maimunah Mohd. Sharif memberitahu, sebanyak RM200,000 diperuntukan pada tahun ini untuk tujuan meningkatkan kemudahan infrastruktur fizikal supaya lebih mesra OKU, berbanding RM100,000 sahaja pada tahun sebelumnya.

Manakala, Pengerusi PESRON merangkap Ahli Majlis MPSP, Dr. Tiun Ling Ta pula memberitahu bahawa terdapat 10 lokasi untuk pelbagai jenis sukan di negeri ini untuk OKU beriadah serta mencungkil potensi masing-masing.

Pada sidang media sama, ibu kepada Mohamad Nur Faris, Halizah Ismail, 45, melahirkan penghargaan kepada pihak Sekolah Pendidikan Khas Permatang Tinggi dan Kerajaan Negeri kerana memberi sokongan kepada anaknya.

“Saya dan suami (Ghazali Saad, 46) memang terkejut apabila jurulatih renang serta guru sekolah memberitahu bahawa tidak lama lagi anak saya mampu berenang seperti kanak-kanak normal yang lain, pada peranti pelampung lagi,” jelas beliau.

Pengerusi Majlis Sukan Negeri Pulau Pinang (MSNPP), Frederick Tan Teik Aun dan Pengerusi Sukan dan Rekreasi Orang Kurang Upaya Pulau Pinang (PESRON) merangkap Ahli Majlis MPSP, Dr. Tiun Ling Ta turut sertai sidang media mempromosi program riadah dan gaya hidup sihat membabitkan komuniti OKU di negeri ini.

Comments

Disqus