Teroka langkah perundangan jika status DLAP masih tiada penjelasan - Jagdeep

JAGDEEP Singh Deo (kiri) menunjukkan salinan undang-undang berwajib yang akan dikaji sebelum Kerajaan Negeri mengambil tindakan lanjut berhubung isu DLAP tersebut, pada sidang media bersama-sama Jerry Chan (kanan) di sini baru-baru ini.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan, Jagdeep Singh Deo berkata, Kerajaan Negeri mengkaji langkah perundangan sewajarnya berhubung amalan Putrajaya yang belakangan ini dilihat kian melengah-lengahkan proses kelulusan lesen pemaju dan permit iklan (DLAP) di Pulau Pinang.

“14 hari untuk mereka (Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan) membuat penjelasan (kerana) kita mahu tahu, apa sebenarnya yang berlaku.

“Jika tidak, kita (Kerajaan Negeri) akan meneroka undang-undang jika kita boleh mengambil apa-apa tindakan lanjut, tetapi, pada masa yang sama, pemaju juga boleh meneruskan perkara (memohon DLAP) itu,” jelas Jagdeep yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Datuk Keramat kepada wartawan di sini pada 24 Jun lalu.

Ketegasan itu sebagai respons pada jawapan bertulis Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan kepada Ahli Parlimen Bagan merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng di Parlimen baru-baru ini.

Jawapan bertulis itu antara lain menyebut, daripada 48 DLAP di Pulau Pinang yang dibuat sejak bulan Ogos 2014 hingga Februari 2015, baru 18 permohonan diluluskan.

Justeru, Jagdeep berkata, sepatutnya status satu-satu permohonan DLAP boleh diketahuai dalam tempoh dua minggu sahaja, sama ada diluluskan atau sebaliknya.

“Sekarang, mereka (kementerian) telah menangguhkan kelulusan lebih daripada setengah tahun, jika ditolak, kementerian mesti memberikan sebab penolakan.

“Apabila mereka tolak (DLAP di Pulau Pinang) kami, mereka meminta kami menunggu sehingga selepas Tahun Baru Cina, kemudian, apabila kita diikuti, mereka meminta kami menunggu sehingga selepas Raya (Aidilfitri)," tegas Jagdeep melahirkan rasa kecewa dengan layanan Putrajaya.

Bercakap pada sidang media sama, Pengerusi Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Malaysia (REHDA) Pulau Pinang, Datuk Jerry Chan turut merayu kepada Putrajaya agar memberi layanan yang lebih adil kepada pemaju-pemaju swasta di negeri ini.

"Kenapa menghukum kami, mengapa melaksanakan hukuman terpilih ini, apa salah yang telah dilakukan oleh pemaju di Pulau Pinang sampai dihukum sebegini (melewat-lewatkan kelulusan DLAP,” tanya Jerry sambil menyatakan komitmen untuk memberikan kerjasama kepada Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri.

Terdahulu, Jerry dan Jagdeep pada hujung tahun lepas memberitahu Putrajaya bahawa amalan melewat-lewatkan proses kelulusan DLAP merupakan salah satu punca lebih 30 pemaju di negeri ini lewat memasarkan hartanah masing-masing.

Ditambah dengan langkah Kerajaan Pusat melaksanakan Cukai Barangan & Perkhidmatan (GST) mulai 1 April lalu, Jagdeep dan Jerry berkata, pemaju di negeri ini terpaksa menanggung lebihan kos operasi sepanjang tempoh menanti kelulusan DLAP ini.

Comments

Disqus