Skip to main content

Mohd.Rashid Hasnon anjur seminar kejuruteraan jitu demi manfaat penggerak industri tempatan

TIMBALAN Ketua Menteri I Pulau Pinang (depan, tengah) merakamkan gambar bersama-sama para tetamu utama selepas menyampaikan ucapan pada Penang International Precision Engineering Conference 2015 di sini baru-baru ini.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Timbalan Ketua Menteri I, Dato' Mohd. Rashid Hasnon berharap penggerak industri tekan tera (stamping industry) tempatan dapat menimba lebih banyak pengalaman dengan penyertaan para peneraju, sarjana dan penyelidik terkemuka dari Eropah dalam Penang International Precision Engineering Conference 2015 di sini baru-baru ini.

“Kita (Kerajaan Negeri) gembira dengan kehadiran pakar-pakar dalam industri stamping dari Jerman, Switzerland dan Singapura dan tidak dilupakan juga anak jati (bernama) Lee Tiong Li dari Amphenol TCS Pulau Pinang, yang saya difahamkan dilahirkan daripada industri tekan tera di Pulau Pinang juga dan di luar negara,” jelas Mohd. Rashid yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Jerejak semasa menyampaikan ucaptama pada seminar di sini baru-baru ini.

Menurut Mohd. Rashid, Kerajaan Negeri sentiasa gigih meningkatkan mutu infrastruktur negeri supaya Pulau Pinang terus menjadi sebagai destinasi pelaburan pilihan di tanah air ini.

“Dalam Kerajaan Negeri, memang saya ingin melakukan banyak perkara untuk rakyat Pulau Pinang, bukan sahaja dalam bidang pendidikan, malah, untuk meningkatkan produktiviti industri, supaya kita boleh mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan.

“Seperti persidangan hari ini, adalah inisiatif pejabat saya sendiri untuk rakyat dan jaminan daripada saya bahawa akan ada lagi seminar seumpama ini pada masa akan datang,” jelas Mohd. Rashid yang juga Exco Pembangunan Industri, Perdagangan Antarabangsa, Pembangunan Usahawan, Koperasi dan Perhubungan Masyarakat.

Difahamkan, seminar tersebut antara lain berbincang mengenai corak terkini dalam kejuruteraan jitu tinggi, tekan tera berprestasi tinggi, konsep pembuatan terkini dan sebagainya.

Selain Teong Li yang mengetuai persidangan tersebut, Ketua Pengarah Eksekutif Bruderer AG, Andy Fischer serta rakan sekerjanya, Josef Hafner, Daniel Knohl (Fibro Asia PTD Ltd.), Iris Chan (Pengurus Kanan Pembangunan Perniagaan Wieland Logam Singapura), GesmbH Rainer Tatic (Jurutera Jualan bagi Stanzbiegetechnik), Ekkehard Fluck (Pengurus Akaun Otto Vision Technology) dan Thomas Heger (Pengurus Pemasaran Noxon Automation) turut menyertai persidangan antarabangsa tersebut.