Skip to main content

Nilai ringgit susut tuntut kajian semula had warga asing beli hartanah - Jagdeep

JAGDEEP Singh Deo (dua dari kanan) melawat salah sebuah gerai pameran perumahan, selepas berucap pada majlis pembukaan Ekspo Pelaburan & Hartanah 2015 di sini baru-baru ini.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

SEBERANG JAYA - Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan, Jagdeep Singh Deo berkata, nilai Ringgit Malaysia (RM) yang kian menyusut belakangan ini dikatakan menggandakan dorongan warga asing untuk membeli hartanah di Pulau Pinang.

Justeru katanya, Kerajaan Negeri akan mengkaji garis panduan sedia ada mengenai penguatkuasaan had maksimum pembelian hartanah oleh warganegara asing, yang ditetapkan pada harga RM2 juta di bahagian pulau dan RM1 juta di bahagian Seberang Perai.

"Kami (Kerajaan Negeri) sangat mengambil berat mengenai harga hartanah yang kian melambung, dengan diburukkan lagi oleh pembelian rumah-rumah membabitkan warga asing ekoran pada nilai ringgit yang semakin lemah.

"Jika nilai ringgit kian merosot lagi, pasaran hartanah akan menjadi semakin 'panas' (di kalangan pembelian warga asing)," jelas Jagdeep Singh Deo pada majlis penutup Ekspo Pelaburan & Hartanah 2015 di Pusat Konvensyen Sunway Carnival di sini baru-baru ini.

Jagdeep bagaimanapun memberitahu, dorongan warga asing membeli hartanah di negeri ini mestilah tidak sampai menafikan keperluan warganegara untuk membeli hartanah, khususnya rumah mampu milik di negeri ini.

"Walaupun kami (Kerajaan Negeri) percaya bahawa pasaran bebas serta galakan warga asing untuk membeli hartanah di sini (sedang berlaku), ia tidak boleh sampai mengorbankan keperluan penduduk tempatan daripada membeli harta di negeri asal mereka, jika harga hartanah terus meningkat," kata Jagdeep, sambil memberitahu bahawa Kerajaan Negeri senantiasa fokus pada usaha mencukupkan unit rumah mampu milik pelbagai kategori untuk keperluan rakyat.

Pun begitu, katanya lagi, kenaikan harga hartanah membabitkan rumah mampu milik yang mewah turut menjejaskan proses pembelian membabitkan warganegara.

Ini kerana, katanya, Kerajaan Negeri begitu mengawal harga rumah kos rendah dan kos sederhana bagi membolehkan penduduk tempatan membeli rumah pertama mereka masing-masing.

Selain itu, Jagdeep memberitahu langkah bank mengetatkan syarat permohonan pinjaman perumahan merupakan antara faktor yang mengakibatkan rumah mampu milik yang mewah tidak mampu dimilik oleh warganegara.

"Pihak bank perlu melonggarkan syarat pinjaman perumahan bukan sahaja untuk pembeli rumah mampu milik, tetapi juga pembeli unit rumah kos rendah dan kos sederhana rendah, kerana rakyat pelbagai lapisan masyarakat perlu memiliki rumah sendiri," jelas Jagdeep lagi.

Terdahulu, garis panduan had maksimum pembelian hartanah mewah di Pulau Pinang oleh warga asing mula dinaikkan daripada RM500,000 unit ke RM1 juta dengan nilai tertingginya RM2 juta mula dikuatkuasakan sejak 1 Julai 2012.