Dr. Afif gesa rakyat bersemangat seperti Anwar

NURUL Nuha Anwar menggantikan ayahnya, Anwat Ibrahim sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh merangkap Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia berucap pada Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina KADUN Seberang Jaya di sini pada malam 28 Februari lepas. 


Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

SEBERANG JAYA – Rakyat Pulau Pinang digesa tidak berputus asas serta menggandakan usaha memulihara sistem demokrasi berperlembagaan, sungguhpun Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim berjaya diheret ke penjara pada 10 Februari lepas.

Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan, Dr Afif Bahardin berkata demikian pada Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina Peringkat Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Seberang Jaya.

Kita nak semua rakyat yang berbilang kaum di sini dapat hidup sama-sama, cari makan sama-sama, boleh tinggal sama-sama dan amalan budaya kaum masing-masing sama-sama.

Sebagai ADUN, saya sendiri akan memastikan semangat perubahan akan terus kekal bersama-sama semangat Datuk Seri Anwar Ibrahim,” jelas Dr. Afif yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya pada majlis yang dilangsungkan di Gelanggang Bola Keranjang Akira di sini baru-baru ini.

Anak Parlimen Permatang Pauh, Nurul Nuha Anwar serta Ahli Majlis bagi Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP), Amir Mohd. Ghazai turut berucap pada majlis tersebut.

Nuha memberitahu, ayahnya yang kini dihukum di Penjara Sungai Buloh sebenarnya adalah tahan politik.

"Ayah saya adalah tahanan politik, kerana apa, masalah tadbir harus begitu banyak bak bangkai gajah tidak boleh disorokkan lagi.

"Tuduhan liwat ini bohong, ini tahanan politik yang semua kita mesti lawan," tegas Nurul Nuha disambut teruskan gemuruh hampir 1,000 hadirin.

Anwar akhirnya disabitkan bersalah selepas perbicaraan kes Fitnah Liwat II selama 6 tahun, mengingatkan pada pemecatan ikon reformasi sebagai timbalan perdana menteri pada tahun 1997.

Comments

Disqus