Skip to main content

P.Pinang puji GITA anjur sidang a'bangsa 4 & 5 April, kata Kasthuriraani

P. Kasthuriraani (enam dari kiri), R.M. Ravi (kiri sekali) dan Anwar Fazal (tengah) bersama beberapa wakil NGO lain pada majlis mempromosi Persidangan GITA Antarabangsa Pulau Pinang 2015 di sini baru-baru ini. | Foto: G. Reva

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

KEBUN BUNGAH - Persidangan GITA Antarabangsa Pulau Pinang 2015 yang dianjurkan oleh sebuah pertubuan bukan kerajaan (NGO) selama dua hari mulai 4 April depan diharap menyemarak lagi nilai perpaduan, kedamaian dan kemakmuran dalam kalangan rakyat majmuk, khususnya komuniti Tamil di negeri ini.

Ahli Parlimen Batu Kawan, P. Kasthuriraani semasa membacakan kenyatan Exco Belia & Sukan dan Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Chong Eng berkata, Kerajaan Negeri sangat menyanjungi usaha Global Intellectual Transcendental Association (GITA) Pulau Pinang atas usaha NGO tersebut menganjurkan persidangan yang buat julung kalinya diadakan di negeri ini.

“Saya sangat menyanjungi misi GITA yang memberi tumpuan pada menyemarakkan nilai perpaduan, keamanan dan kemakmuran, yang menjadi asas kepada keharmonian, kesihatan dan perkembangan masyarakat.

“Saya berharap dapat mengetahu apalagi projek kebiasaan besar yang dirancang oleh GITA, yang mensasarkan perubahan rakyat, membaiki kualiti hidup serta mengukuhkan semangat perpaduan dan keamanan (dalam masyarakat),” jelas Kasthuriraani pada majlis promosi media di sini baru-baru ini.

Pengerusi Penganjur Persidangan GITA Antarabangsa Pulau Pinang 2015, Ravichandar Ratnam dan Pengerusi NGO Think City, Prof. Dato' Anwar Fazal turut menyampaikan ucapan pada majlis mempromosi persidangan tersebut.

Sebelum itu, Ravi memberitahu, pihaknya merancang untuk menyerahkan sebanyak 4,000 naskah kitab suci agama Hindu, Bhagavad Gita kepada beberapa sekolah aliran Tamil, institusi pendidikan dan perpustakaan terpilih dalam satu majlis jamuan malam, bersempena persidangan tersebut nanti.

“Duta keamanan dunia yang terkenal, Prem Rawat pun dijangka akan berada di sini nanti,” kata Ravichandar Ratnam dalam ucapannya.

Hampir 30 perwakilan NGO hadir pada sidang media di sini, antaranya, Prem Rawat Foundation, Partner of Peace Malaysia, Sathya Sai Baba Center Taman Brown, Badan Amanah Kuil Bukit Bendera, Universal Peace Sanctuary Cawangan Pulau Pinang, Persatuan Penganut Hindu Pulau Pinang, Hindu Sangam Malaysia, Pertubuhan Pemuda Hindu Negeri Pulau Pinang, Pertubuhan Penganut Islam Pulau Pinang Tanjong, Gurdwara Bayan Baru, Persatuan Valalar, Mellisai Payennum dan SCI Penang.

Wakil-wakil badan korporat seperti Kumpulan Hartanah Pulau Pinang, KST International, NutriAgro Asia Sdn. Bhd., Praxis Synergy, Braintech, Global Asia Learning Centre, Nizel Tech, Mind's Academy dan Profile Ungul Sdn. Bhd. turut hadir pada majlis tersebut.

Sementara itu, Timbalan Ketua Menteri II, Prof. P. Ramasamy pada sidang media berasingan berkata, tiga jalan utama ke Water Fall ke Kuil Thandayuthapani di sini ditutup pada 2 dan 3 Februari lepas, demi memberi laluan pada perayaan penganut Hindu sedunia, iaitu Thaipusam.

Ramasamy yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perai berkata, pihaknya akan turun meninjau lebih awal ke beberapa kawasan perayaan berwajib, termasuk Jalan Transver, Jalan Macalister dan Jalan Western yang ditutup tersebut, supaya beberapa masalah berbangkit seperti tahun lepas tidak lagi berulang.

Pengerusi Kuil Thandayuthapati, R. Subramaniam dalam sidang media sama berkata, insiatif Kerajaan Negeri tersebut dilihat mengurangkan kesesakan trafik pada sepanjang belangsungnya Thaipusam di sini .