Sidang Kemuncak Hartanah Antarabangsa P.Pinang 9 Jan.Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Sidang Kemuncak Hartanah Antarabangsa Pulau Pinang selama tiga hari mulai 9 Januari ini di Penang International Convention and Exhibition (SPICE) dekat Bayan Lepas dijangka menerima lebih 30,000 pengunjung.

Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan, Jagdeep Sing Deo dilaporkan berkata, 120 perwakilan daripada pemaju, juru perunding hartanah dan bank-bank akan menyertai persidangan, yang turut membuka 48 gerai pameran hartanah.

"Ini adalah kali pertama, kita mempunyai pameran pada sidang kemuncak, seperti yang kita mahu (berbincang) untuk menangani tiap-tiap isu global, melalui satu majlis (secara bersama)," kata Jagdeep, dipetik dari media online arus perdana.

Justeru, katanya, persidangan itu diharap memberi ruang kepada semua perwakilan untuk berkongsi pendapat dengan Kerajaan Negeri dalam mendepani beberapa cabaran bersama kelak.

Sementara itu, Naib Presiden Persekutuan Hartanah Antarabangsa (FIABCI) Micheal Geh berkata kuasa membeli hartanah pada suku pertama tahun ini dijangka menggalakkan, sebelum pelaksanaan Cukai Barangan & Perkhidmatan (GST) yang dijadualkan pada bulan April depan.

Katanya, pembeli rumah akan mengambil kesempatan untuk membeli ruma idaman mereka melalui pameran hartanah ini, yang disertai lebih 70 syarikat pemaju.

Comments

Disqus