Skip to main content

Peniaga Uptown Perda hantar bantuan bencana ke Terengganu Rabu!


GIMIK majlis penyerahan sumbangan oleh salah seorang sukarelawan kepada Tuan Zolkifly Md Lazim (depan, kanan) sambil disaksikan oleh Azhar Mat (belakang, kanan) dan Nasorudin Shah Mat (belakang, kiri) dekat Uptown Perda Seberang Jaya-Bukit Mertajam di sini pada malam tadi.Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

SEBERANG JAYA - Konvoi bantuan kemanusiaan pasca banjir anjuran komuniti Uptown Perda Seberang Jaya-Bukit Mertajam ke beberapa kawasan bencana sekitar Terengganu dijadual bertolak pada Rabu dalam jam 2.00 dari sini.

Penaungnya, Tuan Haji Zolkifly Md Lazim berkata, seramai 12 sukarelawan daripada pelbagai pihak akan menyertai konvoi darat tersebut

"Pelbagai barang kelengkapan seperti pakaian seragam sekolah, pakaian, makanan dan macam-macam lagi akan dibawa, hasil inisiatif peniaga di sini (Uptown), Ropewalk Bagan (dekat Taman Selat Butterworth) dan beberapa penyumbang perseorangan.

"Tetapi, fokus konvoi kali ini lebih pada aktiviti pasca banjir, seperti mencuci kediaman terpilih di kawasan bencana," ujar Zolkifly yang juga Pengerusi Lajnah Ekonomi PAS Pulau Pinang kepada wartawan di sini, malam tadi.

Beliau yang juga Pengerusi Pertubuhan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) berkata, konvoi lalu ini adalah yang ketiga disertainya, susulan konvoi kemanusiaan ke Bota dekat Perak, dan Kuala Perai dekat Kelantan.

Wakil perniaga Uptown Perda Seberang Jaya-Bukit Mertajam, Nasorudin Shah Mat berkata, anggotanya setakat malam tadi berjaya mengumpul sumbangan hampir RM4,000 untuk dibawa menerusi konvoi tersebut.

"Berapa pun duit yang kita dapat, kita akan beli dan tukarkan dengan barang-barang keperluan mangsa bencana sebelum ke sana (Terengganu)," ujar Nasorudin.

Beliau yang juga Pengerusi Koperasi Pasar Aneka Taman Selat Butterworth Berhad (KPATSBB) berkata, pihaknya turut mendapat bekalan pakaian seragam sekolah baru daripada komuniti guru-guru yang enggan identiti mereka diketahui khalayak.

Penganjur Uptown setempat merangkap Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti (JKKK) Simpang Empat Permatang Batu, Azhar Mat turut memberitahu bahawa jawatankuasanya menyumbang RM600 melalui konvoi ini, manakala, baki RM500 lain melalui Yayasan Aman Malaysia Pulau Pinang.

Dalam perkembangan sama, ikon aktivis Pulau Pinang "Abu Nawas" atau nama sebenarnya Rosly Yusop berkata, lebih 40 muda-mudi menyertai konvoi bantuan pasca banjir berasingan ke Kelantan, pada waktu sama.