MPSP sasar 220 sekolah sertai Anugerah Sekolah Hijau 2015

MAIMUNAH Mohd. Sharif (lima dari kiri) menyempurnakan gimik majlis penyerahan pasu bunga kepada salah seorang guru sekolah di sini baru-baru, semalam.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

PADANG LALANG - Majlis Perbandaran Seberang Perai (MSPS) mensasarkan pertandingan Anugerah Sekolah Hijau 2015 pada tahun ini akan disertai 50 buah sekolah menenga, 100 buah sekolah rendah serta 70 buah pra sekolah daripada ketiga-tiga Daerah Seberang Perai.

Untuk itu, Yang di-Pertua MPSP, Dato' Maimunah Mohd. Sharif berkata, 36 buah sekolah yang pertama kali menyertai Anugerah Sekolah Hijau 2014 masing-masing akan diberi 15 pokok telah siap ditanam dalam pasu, sumbangan Kilang Guppy Plustic Industries Sendirian Berhad (Guppy).

Tidak cukup dengan itu, katanya lagi, juri pertandingan pada tahun ini akan menambah 10 lagi pasu bunga kepada sekolah-sekolah yang dikenal pasti berjaya melaksanakan program kebersihan dan penghijauan dengan baik.

“Jumlah keseluruhan adalah sebanyak 220 buah sekolah, sasaran kita (MPSP) untuk tahun ini (2015),” kata Maimunah di perkarangan Bangunan MPSP Jalan Betik di sini, semalam.

Dua Ahli Majlis MPSP, Mohd. Sharmizan Mohamad Nor dan Nur Shazreen Mohd. Jilani, Pengurus Besar Guppy, Tan Teik Huat, dan Ketua Jabatan Lanskap MPSP, Shaqhroni Jamaluddin turut menyertai Majlis Penyerahan Pasu Bungan Kepada Sekolah-Sekolah Seluruh Seberang Perai tersebut.

Difahamkan, Anugerah Sekolah Hijau yang diperkenalkan sejak tahun 2010 antara lain bertujuan untuk menyuburkan budaya amalan hijau di sekolah serta dalam kehidupan seharian generasi masa depan Seberang Perai.

Direkodkan, sebanyak 30 buah sekolah menyertai Anugerah Sekolah Hijau pada tahun 2010, diikuti, 36 buah (2011), 53 buah (2012), 84 buah (2013) dan 106 buah (2014).

Maimunah memberitahu, Guppy sejak tahun 2013 lagi menaja pasu bunga untuk program tersebut.

Kali ini, katanya, syarikat tersebut menaja 540 buah pasu, manakalan, MPSP menyumbang pokok bunga.

Dalam perkembangan lain, Maimunah mengumumkan bahawa Pertandingan Melukis Poster “Kempen Makan Sampai Habis” dilanjutkan sehingga 29 Januari ini, dan hadiah lumayan setinggi RM2,000 ditawarkan kepada sekolah dan RM500 kepada murid yang menjuarai saingan tersebut.

Katanya, poster-poster peserta akan dipaparkan untuk proses mengundi daripada kalangan pembayar cukai mulai 1 Februari hingga 28 Februari depan, sebelum 10 poster terbaik bagi setiap kategori akan dikemukakan pada saingan peringkat negeri.

Comments

Disqus