Skip to main content

Kerabat Raja Perlis asas sekolah bina tempat lebih awal di Al-Azhar, kata Zolkifly Md Lazim

SUASANA perhimpunan pelajar Malaysia di Akademi Huffaz Asy-Syariff dekat Nour City Egypt, Mesir.


Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

PERMATANG PAUH - Amalan federalisme yang memusatkan kuasa secara berlebihan di Putrajaya sedikit banyaknya turut mengakibatkan tiada kebebasan untuk sekolah rendah dan menengah termasuk di Pulau Pinang untuk bergerak dengan lebih dinamik.

ZOLKIFLY Md Lazim
Realiti ini mendorong Zolkifly Md Lazim bersama-sama pasukan korporatnya di bawah pimpinan kerabat Raja Perlis, Y.M. Syed Mohd. Shahlul Syed Mohd. Aziz Jamalullail sejak tiga tahun lepas menubuhkan Akademi Huffaz Asy-Syariff peringkat sekolah rendah dan menengah, dengan menggunakan silibus pendidikan Universiti Al-Azhar di Nour City Egypt, Mesir.

"Ini projek generasi di mana kita berusaha menyediakan tempat lebih awal untuk anak-anak kita yang berbakat, termasuk dari Pulau Pinang di Universiti Al-Azhar," ujar Zolkifly yang juga Ahli Lembaga Pengarah akademi tersebut di sini, semalam.

Menurut beliau, Y.M. Syed Mohd. Shahlul sendiri sedang berusaha mencari dana kebajikan untuk membeli sebuah bangun baru di negara berkenaan, yang bernilai RM3 juta.

"Terdekat, saya sendiri sedang mencari jalan untuk membawa 20 anak Pulau Pinang ke summer camp di sana (Mesir), dengan kos RM10,000 seorang.

"Kita mungkin akan bawa berbincang dengan Kerajaan Negeri (Pulau Pinang), yang nak buat projek 'satu rumah satu hafiz (penghafal al-Quran) mulai tahun ini," ujar beliau lagi.

Info lanjut, hubungi Zolkifly di talian 0124810074 atau emel zolpenawar@gmail.com.