Skip to main content

Hukuman dua kontraktor JKSB “terlalu ringan”, kata MP Bayan Baru

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

BATU MAUNG - Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin menganggap denda RM50,000 dan RM35,000 ke atas syarikat kontraktor Cergas Murni Sdn. Bhd. dan Giga Engineering Construction Sdn. Bhd. atas suatu insiden di tapak pemajuan jambatan kedua Pulau Pinang sebagai hukuman yang “terlalu ringan” daripada Mahkamah Sesyen di sini baru-baru ini..

“Hukuman tersebut sangat ringan dan tidak memberi keadilan yang setimpal ke atas mangsa insiden Encik Tajuddin Zainal Abidin yang kehilangan nyawa akibat insiden tersebut,” ujar Tze Tzin, sambil memberitahu bahawa beliau bertanggungjawab berkata demikian kerana insiden tersebut berlaku dalam kawasan Parlimen yang diwakilinya.

Katanya, Syarikat Jambatan Kedua Pulau Pinang (JKSB) sepatutnya mendedahkan punca sebenar insiden runtuhan ramp tersebut hingga menghempap mangsa sampai mati, yang kini masih dianggap misteri bagi pengguna Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah.

“Selepas 18 bulan, punca kemalangan masih menjadi misteri.

“Kita nampak CEO MRT Corp Datuk Azhar Abd Hamid meletak jawatan akibat keruntuhan struktur di tapak kerja Kota Damansara....(namun) kita masih tidak nampak sebarang kebertanggungjawaban daripada pihak JKSB.

“Saya menyeru Ketua Pengarah (Eksekutif) DOSH (Pulau Pinang) Ir. Mohtar bin Musri untuk declassify laporan penyiasatan,” tegas Tze Tzin lagi.

Justeru, beliau mencadangkan pihak pendakwaan supaya membuat rayuan ke mahkamah tinggi atas hukuman yang didakwa “terlalu ringan”.

Terdahulu, Mohd Anuar dipetik berkata, kedua-dua syarikat tersebut dijatuhkan hukuman mengikut seksyen 17 dalam akta Occupational Safety and Health Act 1994.

Cergas Murni Sdn. Bhd. dan Giga Engineering Construction Sdn. Bhd. merupakan syarikat kontraktor JKSB.