Harap Nicol pecah rekod dunia Susan Devoy

NICOL Ann David (tengah) bergambar kenangan bersama-sama ahli-ahli keluarganya, sambil ditemani Lim Siew Khim (tiga dari kanan) di sini baru-baru ini. | Foto: Alissala Thian (Buletin Mutiara)

Oleh: WATAWA NATAF ZULKIFLI

BAYAN LEPAS - Datuk Nicol Ann David baru-baru ini merangkul kejuaraan kelapan apabila berjaya menewaskan wakil Mesir, Rabeem El Waleily pada Kejohanan Skuasy Wanita Dunia 2014 di Wadi Degla Club dekat negara berkenaan.

Exco Belia dan Sukan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Chong Eng, yang diwakili oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN Sungai Pinang, Lim Siew Khim dalam satu kenyataan berkata, Nicol Ann diharap mampu memecah rekod dunia yang dipegang oleh Susan Devoy kelak.

“Kini, beliau menguasai pemain skuasy wanita dunia nombor satu selama 100 bulan dan saya amat berharap beliau mampu memecahkan rekod yang dipegang pemain New Zealand, Susan Devoy selama 105 bulan," respon Siew Khim kepada wartawan, ketika menyambut Nicol Ann di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang di sini baru-baru ini.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Farizan Darus turut hadir pada majlis tersebut.

Tambah Siew Khim lagi, rekod kejayaan Nicol Ann itu diharap menjadi sumber inspirasi buat atlet-atlet lain di Malaysia, khususnya di negeri ini.

Sebelum itu, Nicol Ann dalam reaksi spontan kepada wartawan berkata, kejayaan tersebut merupakan detik paling manis dalam kariernya sebagai pemain skuasy negara.

“Saya seakan tidak percaya dapat mengharungi perlawanan yang getir itu kerana cabaran yang diberikan sungguh sengit tambahan pula beliau bermain ditempat sendiri,” ujar beliau.

Nicol Ann mengambil masa selama 66 minit sebelum menumpaskan Raneem dengan kiraan 5-11, 11-8, 7-11, 14-12 dan 11-5, lantas melayakkan beliau membawa pulang hadiah kejohanan AS$150,000.

“Selain itu saya juga tidak menjangkakan akan mencapai kemenangan ini tetapi kuatkan semangat untuk merangkul kejuaraan ini demi Malaysia, keluarga dan rakan-rakan yang menyokong saya,” tambah Nicol Ann lagi.

Ditanya mengenai perancangan cuti di Pulau Pinang, Nicol Ann sempat berseloroh dengan menyatakan bahawa beliau akan makan sepuas-puasnya di 'syurga makanan' ini.

Comments

Disqus