Skip to main content

Bantuan pukat kali ketiga bukti Kerajaan P.Pinang kotakan janji

PENERIMA bantuan pukat percuma merakamkan gambar kenang-kenangan dengan pemimpin Kerajaan Negeri di sini baru-baru ini.

DR. Afif Bahardin (berdiri) menyampaikan ucapan pada Majlis Penyerahan Pukat & Bekas Simpanan Ikan Kepada Nelayan Berdaftar Dengan Kerajaan Negeri, yang turut disertai Mohd. Rashid Hasnon (duduk, kiri) dan P. Kasturiraani (duduk, kanan) di sini baru-baru ini.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

BUKIT TAMBUN - Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan, Dr. Afif Bahardin berkata, Kerajaan Negeri buat kali ketiga memberi sumbangan pukat kepada nelayan berdaftar, sejak dijanjikan dua kali untuk tiap-tiap tahun pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) lepas.

"Jika dipilih sekali lagi selepas PRU13, kami (Kerajaan Negeri) berjanji untuk memberi bantuan pukat sebanyak dua kali tiap-tiap tahun.

"Kita kotakan janji kita, saya ingat ini sumbangan kali ketiga kita beri sumbangan pukat sejak tahun lalu (2013)," ujar Dr. Afif yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya di sini baru-baru ini.

Perasmian Majlis Penyerahan Bantuan Pukat & Bekas Simpanan Ikan Kepada Nelayan Bahagian Seberang Perai disempurnakan oleh Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mohd. Rashid, serta diiringi Ahli Parlimen Batu Kawan, P. Kasthuriraani.

Hadir sama, Pegawai Daerah Seberang Perai Selatan (SPS) Rohani Hassan, serta wakil bagi kedua-dua Pegawai Daerah Seberang Perai Tengah (SPT) dan Seberang Perai Utara (SPU).

AMZAR Cat.

Penerima, Amzar Cat, 57, nelayan di Sungai Semilang yang ditemui kemudian melahirkan penghargaan kepada Kerajaan Negeri, dengan menganggap bantuan seumpama ini mengurangkan kos kerjaya sebagai nelayan pantai.

"Ini kali ketiga saya dapat bantuan pukat...berasa lega sedikitlah apabila mendapat bantuan seperti ini," ujar Amzar, sambil berharap dipilih menerima bekas simpanan ikan daripada Kerajaan Negeri kelak.

K. Kumar

K. Kumar, 55, pula berkata, sumbangan pukat ini sekaligus menyerlahkan Kerajaan Negeri prihati dengan jasa nelayan di negeri ini.

"Selepas menjadi nelayan masuk (selama) hampir 40 tahun, ini kali ketiga saya terima bantuan daripada Kerajaan Negeri," ujar Kumar, yang juga nelayan pantai di perairan Bukit Tambun.

Nada sama turut diluahkan oleh Ang Chin Guan, 57, nelayan lebih 40 tahun di perairan Tok Keramat dekat Auto City di sini.

"Saya baru dapat dua kali bantuan pukat kerana terlambat daftar, tetapi, seronok kerana bolehlah nak kurang kos cari makan sebagai nelayan ini," jelas beliau, ditemani rakan penerima, Khor Kwang Ching, 60.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau turut mencadangkan pihak penguatkuasaan berwajib supaya mencegah aktiviti penangkapan ikan secara haram menggunakan pukat harimau, yang diakui turut menjejaskan hasil tangkapan rata-rata nelayan pantai di sini.

"Dulu tangkap ingat banyak senang di Pulau Aman khususnya, sekarang nak dapat ikan bawal hitam dan senangin pun susah, bawal putih pun kalau dapat tangkap sedikit sahaja," jelas Chin Guan, sambil menggesa penguatkuasaan daripada Jabatan Laut Malaysia (Marin) Pulau Pinang.

ANG Chin Guan (kanan) dan Khor Kwang Ching (kiri).