1,850 sertai perarakan Maulidur Rasul sanggah dakyah pembangkang P.Pinang

(Dari kiri) Mokhtar Mohd. Jait, Dr. Afif Bahardin, Abdul Malik Abu Kassim, Mohd. Rashid Hasnon dan Rozali Mohamud kelihatan di barisan hadapan perarakan Maulidur Rasul 1426H/2015M ke perkarangan Masjid Jamek Abdul Fahim dekat Kepala Batas di sini, Sabtu lepas.  | Gambar: Ahmad Adil Mohamad

Oleh: WATAWA NATAF ZULKIFLI & ZAINULFAQAR YAACOB

BERTAM – Seramai 1,850 orang daripada 41 kontinjen menyertai perarakan Maulidur Rasul dari Taman Vision ke perkarangan Masjid Jamek Abdullah Fahim di sini baru-baru ini, sungguhpun Kerajaan Negeri terus digambarkan oleh penyokong pembangkang Pulau Pinang kononnya menghalang aktiviti berkenaan di negeri ini.

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Abdul Malik Abul Kassim dalam ucapannya menasihatkan seluruh umat di negeri ini supaya mengukuhkan tali persaudaraan Islam, serta tidak melayan dakyah politik pihak pembangkang Pulau Pinang.

"Bukan sahaja perarakan sejauh 1 kilometer dianjurkan pada pagi ini, malah Pulau Pinang merupakan negeri pertama yang mengisi program sambutan Maulidur Rasul dengan solat (sunat) Dhuha berjemaah," ujar beliau pada Majlis Himpunan Ummah di masjid berkenaan di sini baru-baru ini.

Pada majlis tersebut, Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mohd. Rashid Hasnon pula menyempurnakan majlis penyampaian Anugerah Tokoh Maulidur Rasul 1426 Hijrah kepada "Cikgu Azmi" atau nama sebenarnya Mohd. Azmi Abdul Hamid.

Mohd Rashid turut menyampaikan Anugerah Kategori Inovasi kepada penerima, Md. Fauzi Osman, Abdul Rhaffor Mahmod (Anugerah Kategori Kemasyarakatan), dan Setiausaha Persatuan Muafakat Kesejahteraan Rakyat (Permuafakat) Dr. Mazzan bin Md Issa @ Mat Desa (Anugerah Kategori 'Shabab' atau Pemuda).

Setiasaha Kerajaan Negeri, Datuk Farizan Darus, Datuk Maktar Shapee (Timbalan Yang di-Pertua Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang), Dr. Afif Bahardin (Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan) dan Datuk Mokhtar Mohd. Jait (Pegawai Kewangan Negeri) serta Sr. Rozali Mohamud (Setiausaha Majlis bagi Majlis Perbandaran Seberang Perai, MPSP) antara pemimpin Kerajaan Negeri yang hadir pada majlis keraian tersebut.

Manakala, selebriti dakwah terkenal, Dr. Zahazan Mohamed menyampaikan tazkirah khas, selepas acara marhaban dan berzanji.

"Cikgu" MOHD. Azmi Abdul Hamid
Mohd. Azmi yang ditemui kemudian berharap anugerah yang diberikan kepadanya mampu menyemarak lagi semangat keagamaan dalam kalangan muda-mudi di negeri ini.

Difahamkan, Mohd. Azmi dipilih menyertai anugerah utama pada kali ini, antaranya, atas rekod penyertaan beliau dalam misi kemanusiaan ke Palestin, Syiria, Filipina dan Myanmar, selain peranannya dalam seminar peringkat antarabangsa.

"Antara pengalaman berharga yang saya perolehi adalah di Gaza bila mana peluru dan bom meletup dimana-mana sahaja ketika menjalanlan misi kemanusiaan, menjadikan pengorbanan kepada mereka hingga lupa akan kepentingan diri.

"Selain itu saya pernah berucap di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di mana ketika itu saya dapat rasakan betapa kecilnya suara negara kita ini namun berpuas hati dapat mengemukakan idea pendapat perspektif Islam kepada perwakilan dunia," ulas Mohd Azmi lagi.

'Qudwah Al-Rasul Sirat Ahli-Sunnah Wa Al- Jamaah' merupakan tema sambutan Maulidur Rasul 1426 Hijrah / 2015 Masihi.

Comments

Disqus