Kuatkuasa Cukai Taksiran baru 1 Jan. minimum – YDP MPSP

MAIMUNAH Mohd. Shariff (berbaju biru) bergambar dengan warga MPSP selepas perhimpunan korporat di sini, petang tadi.

MAIMUNAH Mohd. Sharif (berbaju biru) pada sidang media di lobi Kompleks Ibupejabat MPSP di sini, pagi tadi.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

SEBERANG PERAI - Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) akhirnya melaksanakan kadar tahunan baru cukai taksiran berkuatkuasa pada 1 Januari tahun depan, selepas Kerajaan Negeri sejak tahun 2010 sebanyak dua kali mengabaikan syor Putrajaya untuk menaikkan cukai pintu di Seberang Perai.

Yang di-Pertua MPSP, Maimunah Mohd. Sharif bagaimanapun berkata, Kerajaan Negeri bersetuju menaikan kadar peratusan cukai tersebut sahaja berdasarkan Senarai Nilaian sedia ada, demi meminimumkan risiko beban hidup rakyat.

"Kerajaan Negeri ambil keputusan untuk menaikan kadar peratus sahaja, tetapi, nilai tahunan masih lagi (mengikut) kadar Nilai Tahunan 2005 lagi.

"Jadi, dari segi kenaikkan (cukai taksiran) itu adalah paling minimum," ujar Maimunah kepada wartawan, selepas berucap pada Perhimpunan Korporat di Kompleks Ibupejabat MPSP dekat Bandar Perda di sini, pagi tadi.

Setiausaha MPSP, Sr. Rozali Mohamud dan Ahli Majlisnya, Tan Cheong Heng turut menyertai sidang media itu.

Menurut Maimunah, Senarai Nilaian yang diguna pakai MPSP sekarang berkuatkuasa pada 1 Julai 2005 dan sepatutnya tamat pada 30 Jun 2010 lagi.

Justeru, katanya, penilaian semula cukai taksiran yang ditetapkan kini berdasarkan Seksyen 137(3) Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Akta 71).

Seksyen tersebut antara lain menyebut, "Senarai Nilaian baru hendaklah disediakan dan disiapkan sekali tiap-tiap lima tahun atau dalam tempoh yang dilanjutkan sebagaimana ditentukan oleh Pihak Berkuasa Negeri."

Dalam perkembangan sama, Maimunah menjelaskan prestasi tunggakan cukai taksiran saban tahun kian menurun sejak tahun 2009.

Jumlah cukai taksiran tertunggak pada tahun 2007 berjumlah RM47.87 juta, dan meningkat pada RM48.37 juta pada tahun 2008.

Pun begitu, jelasnya, cukai taksiran tertunggak pada tahun 2009 menurun pada angka RM45.92 juta, diikuti RM42.62 juta (2010), RM34.32 juta (2011), RM27.43 juta (2012) dan RM21.85 juta (2013).

Cheong Heng dalam reaksi berasingan memberitahu bahawa MPSP wajar menjelaskan dengan lebih terperinci mengenai kira-kira peratusan kenaikan cukai taksiran baru yang ditetapkan berdasarkan Nilai Tahunan 2005 itu, demi mengelakkan kekeliruan di kalangan pelanggan Seberang Perai.

Comments

Disqus