TKM II persoal wibawa Putrajaya urus lesen kolej swasta AUCMS

DR. ZAINUNDDIN Md. Wazir (depan, tengah) menjelaskan mengenai pelan pembangunan kepada Tan Sri Nor Mohamed Yakcop (kini bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, JPM) (depan, kanan) dalam satu majlis dahulu, yang turut disertai oleh ADUN Pulau Betong Sr. Mohamad Farid Saad di sini. | Foto: TheStar
Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Timbalan Ketua Menteri II, Prof. P. Ramasamy menggesa Putrajaya memberi penjelasan mengenai pemberian lesen pendidikan kepada Kolej Universiti Sains Perubatan Allianze (AUCMS) dekat Kepala Batas tanpa terlebih dahulu meneliti krisis kewangan yang dihadapi oleh kolej swasta tersebut.

P. Ramasamy
"(Pengasas merangkap Presiden AUCMS) Datuk Dr Zainuddin Md Wazir tiada di sini (tanah air), dia sudah pergi ke UK (United Kingdom) atas pelbagai tuduhan.

"Kolej ini telah mengalami krisis kewangan dan tutup sementara atau selama-lamanya, kita (Kerajaan Negeri) belum pasti.

"Bagaimana Kerajaan Pusat atau Kementerian (Pengajian Tinggi) boleh meluluskan lesen untuk kolej ini dan kemudian bagi lesen untuk menjalankan program (pengajian) perubatan tanpa kolej ini memberi bukti bahawa mereka adalah kukuh dari segi kewangan," tanya Ramasamy pada sidang media bersama-sama Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng di sini, semalam.

Ramasamy yang juga Exco Perancangan Ekonomi Negeri, Pendidikan, Sumber Manusia dan Sains, Teknologi & Inovasi mendedahkan, kira-kira 160 dari keseluruhan 400 pelajar perubatan di kolej swasta tersebut telahpun dipindahkan ke kolej-kolej swasta lain, manakala, baki 240 mahasiswa lain masih diabai kursus pengajian mereka sehingga kini.

Tidak cukup dengan itu, katanya lagi, lebih 100 kakitangan kolej swasta tersebut termasuk pensyarah perubatan yang rata-rata warganegara Pakistan masih tidak dibayar gaji berwajib oleh pentadbiran AUCMS.

Dr. Zainuddin Md. Wazir
Dalam perkembangan berkaitan, sumber portal MyMassa melaporkan, Zainuddin telah melarikan diri ke UK dan didakwa menjalankan aktiviti palaburan hartanah di sana menggunakan dana kewangan AUCMS, termasuk yuran 250 pelajar tajaan Majlis Amanah Rakyat (MARA).

Sebelum mengasaskan serta memimpin AUCMS pada tahun 2002, Zainuddin merupakan doktor bahagian pembedahan di Hospital Pulau Pinang di sini.

Perkembangan terbaru itu sekaligus mempertikai wibawa Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dalam memulihara kepercayaan awam terhadap institusi pengajian tinggi swasta di tanah air ini.

Comments

Disqus