Skip to main content

Bajet 2015: PM mungkir janji beri BR1M RM1,200 - Guan Eng


LEBIH 1,500 hadirin mengikuti analisis Bajet 2015 oleh Lim Guan Eng di Dewan Serbaguna Taman Chai Leng, Perai pada malam tadi.
 
Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

PERAI
- Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) tidak wajar dinaikkan dari RM650 kepada RM900 memandangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada musim Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) lepas telahpun berjanji untuk menaikkan bantuan sumbangan tersebut kepada RM1,200.

Justeru, Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng ucapannya berkata, perbentangan Bajet 2015 di Dewan Rakyat baru-baru ini sekaligus menyerlahkan amalan Kerajaan Pusat memungkiri janji, serta mengkhianati harapan rakyat.

"Dia (Kerajaan Pusat) patut naik BR1M kepada RM1,200 seperti yang dia janjikan...ini (Bajet 2015) bukti dia sudah mungkir janji dan bohong rakyat Malaysia," ujar Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan pada Majlis Jamuan Malam Analisis Bajet 2015 di sini, malam tadi.

Timbalan Ketua Menteri II merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perai, Prof. P. Ramasamy, Steven Sim Chee Keong (Ahli Parlimen Bukit Mertajam), P. Kasthuriraani (Ahli Parlimen Batu Kawan), Ng Wei Aik (Ahli Parlimen Tanjong), Tony Puak Kiam Wee (Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara) dan Nga Kor Ming (Ahli Parlimen Taiping) turut hadir sebagai penganalisis pada Majlis itu.

Majlis jamuan makan malam tersebut disertai lebih 1,500 hadiri, daripada kalangan Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), anggota Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti (JKKK) dan sebagainya.

Terdahulu, Najib menjelang pilihan raya umum lepas berjanji untuk menaikkan BR1M kepada RM1,200 sekiranya terus diberi mandat oleh rakyat.

Bagaimanapun, Najib dalam satu kenyataan kepada Bernama pada 8 Februari lepas berdalih bahawa proses agihan BR1M dinaikkan dari semasa ke semasa dalam tempoh 5 tahun sehingga mencapai RM1,200. 
 
Najib sehingga kini turut memungkiri janji politik yang diumumkannya menjelang PRU13 lepas, iaitu membina 20,000 rumah mampu milik serta monorel di negeri ini.