Skip to main content

Elok PAS tidak sendirian, amanat Fadhil Noor yang dilupai pro Abdul Hadi

Sebelum Geng Bas Sekolah terus buat onar agar PAS diusir keluar daripada Pakatan Rakyat, cermati dulu ucapan bekas Presiden PAS Datuk Fadhil Mohd Noor (2000) seperti di bawah:

"Senario politik Malaysia beserta dengan demografinya yang unik memerlukan PAS memunggah segala khazanah ilmu syara' utk diberi jalan yang seluas-luasnya bagi menerokai suatu model pelaksanaan Islam yg sentiasa berpegang kepada prinsip, di samping cukup peka dan sensitif terhadap perubahan dan peredaran zaman.

"Berpandukan kedudukan kaum Melayu-Islam dan juga demografi Malaysia Timur, maka adalah tidak wajar untuk mengharapkan PAS dengan cara bersendirian untuk memenangi pilihanraya di peringkat persekutuan, bahkan di beberapa negeri di pantai barat. Disinilah akan teruji kematangan dan kebijaksanaan kepemimpinan jemaah.

"Kepemimpinan perlu memecahkan isu ini dgn sifat terbuka, telus, dan berani mengambil risiko yg diperhitungkan (calculated risk) dengan berbekalkan ulum syara' dan bacaan politik semasa.

"Dalam suasana cabaran inilah akan teruji dakwaan pembudayan politik berasaskan ilmu pengetahuan dan maklumat atau dalam kata lainnya k-politics" (UCAPAN DASAR ALMARHUM USTAZ FADHIL NOOR, Pemimpin Perpaduan, 2000)

ULASAN BJ FAQAR
Kaedah fiqh ada menyebut, ma la yutimmu al-wajib illa bihi fahuwa bi al-wajib

Maksud: Tidak sempurna satu-satu kewajipan melainkan suatu perkara, maka perkara sesuatu itu pun adalah wajib.

Datuk Fadhil Noor telahpun menjelaskan kewajipan menumbangkan kezaliman Umno BN melalui pilihan raya mustahil boleh direalisasikan, melainkan perlukan tahalluf siyasi dengan semua pihak yang komited untuk menghentikan kezaliman Umno BN.

Geng Bas Sekolah pakai kaedah fekah ini semasa nak doktrin rakyat Malaysia untuk sertai PAS serta time 'rompak duit' masjid atas nama jihad saja.

Sutuju?