90 peratus setuju tukang masak warganegara, kata MPSP

Oleh: ZAINULFAQRA YAACOB 

MAIMUNAH Mohd. Sharif (kanan) dan Rozali Mohamud (kiri).
SEBERANG JAYA - 90 peratus daripada 890 responden bersetuju warganegara diambil bekerja sebagai tukang masak di gerai penjaja serta kompleks makanan dekat sekitar Seberang Jaya.

Pengarah Pelesenan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) Mohd. Ibrahim Md. Noor memberitahu, kaji selidik itu dijalankan dalam tempoh 25 Julai hingga 25 Ogos lepas.

“Keputusan ini, MPSP akan disampaikan kepada Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng,” kata Mohd. Ibrahim dalam satu sidang media bersama-sama Yang di-Pertua MPSP, Maimunah Mohd. Shariff di sini baru-baru ini.

Setiausaha MPSP, Sr. Rozali Mohamud serta tiga Ahli Majlis lain, Tan Cheong Eng, Rizal Huzairi Md. Zaki dan Ahmad Kaswan Kassim turut hadir pada sidang media itu.

Maimunah memberitahu, MPSP hanya melaksanakan bancian berwajib, manakala, syor menguatkuasa larangan buruh asing digajikan sebagai tukang masak utama gerai penjaja serta kompleks makanan adalah bergantung pada keputusan Kerajaan Negeri kelak.

Terdahulu, Maimunah mengakui bahawa isu buruh asing menjadi tukang masak di gerai-gerai penjaja serta kompleks makanan turut memberi impak negatif kepada MPSP belakangan ini.

Terdahulu, Guan Eng dalam satu kenyataan media meminta MPSP dan MPPP menjalankan satu bancian dan kaji selidik berhubung perkara berbangkit tersebut.

Syor Guan Eng itu sebagai reaksi pada satu laporan penguatkuasaan MPPP yang menyebut, lebih 119 buruh asing diambil bekerja sebagai tukang masak utama di 68 pusat penjaja makanan di negeri ini.

Laporan itu turut menyebut, kebanyakan dari 68 gerai makan yang dikenalikan oleh tukang masak buruh asing terbabit adalah di sekitar Bayan Baru, Relau, Jelutong dan Tanjong Tokong.

Justeru, Guan Eng meminta MPPP dan MPSP membuat kaji selidik dan bancian berwajib sebelum mempertimbang pelaksanaan dasar melarang buruh asing diupah menjadi tukang masak utama bagi gerai-gerai jaja dan kompleks makanan di negeri ini.

Comments

Disqus