Impak berantai bank jerung makan bank anak ikan

The Malaysian Insider hari ini melaporkan Putrajaya berdepan kritikan berhubung cadangan penggabungan bank.

Ini cerita bank jerung makan bank anak ikan.

Tun Dr Mahathir Mohammad dulu pun pernah buat.

Contoh, Bank Commerce makan Bank Bumiputera, sebelum menjadi Commerce International Merchant Bankers (CIMB).

Hari ini, konsolidasi serupa dilakukan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak pula.

Contoh, konspirasi CIMB Bank, RHB Bank dan Malaysian Building Soviet Bhd (MBSB).

Langkah terbaru Putrajaya ini tentu bersebab.

Apabila Najib memberi tumpuan pada liberalisasi ekonomi, ertinya kebergantungan Putrajaya pada pelaburan swasta tidak dapat dielakkan lagi.

Konsolidasi CIMB-RHB tentu ke arah itu, supaya loan yang lebih besar boleh diberi pinjam kepada sektor swasta bagi projek pemajuan, seperti perumahan umpamanya.

Bank tidak boleh membuat keuntungan melalui pemajuan hartanah.

Akan tetapi,  sebuah bank boleh membuat duit melalui pinjaman perumahan atau cagaran hartanah sendiri daripada sektor swasta atau rakyat.

Dahulu, Kerajaan sendiri yang membina rumah melalui syarikat berkaitan kerajaan (GLC). Maka, harga lantai rumah ditentukan oleh Kerajaan sendiri.

Liberalisasi pemajuan perumahan yang dilakukan sejak era Dr Mahathir sendiri mengakibatkan berlaku spekulasi pada nilai hartanah berwajib.

Harga rumah dan tanah tidak lagi boleh dikawal seperti dulu, kerana Kerajaan Pusat sendiri seperti pada era Najib juga lebih bergantung pada keupayaan sektor swasta.

Di sinilah kita perlu tahu bahawa Projek Perumahan 1Malaysia (PR1MA) hanya indah khabar dari rupa, kerana semua rumah itu hakikatnya dibina atas kepentingan sektor swasta.

Dari segi lain, CIMB sendiri telahpun berjaya menelan Southen Bank Berhad, serta berjaya broker secara senyap berhubung pemeteraian perjanjian MAS-AirAsia, sebelum ini.

Sebab itu, konsolidasi bank kali ini cukup penting untuk Najib dan adiknya, Datuk Seri Nazir Tun Razak untuk mencengkam keuntungan, yang sepatutnya pergi kepada Kerajaan.

Konsolidasi akan mengakibatkan peranan tersendiri bank-bank kecil untuk kepentingan komuniti akan diabaikan. Contoh seperti kehilangan fungsi Bank Bumiputera.

Bank Rakyat yang asalnya ditubuhkan untuk memenuhi keperluan pinjaman peniaga yang tiada slip gaji sendiri pun sudah mengalih kiblatnya apabila kepentingan dalam bank komuniti itu dikuasai oleh pemegang spekulatif.

Malaysia akan mendapati krisis kewangan yang kian runcing jika liberalisasi ekonomi dan kebergantungan kewangan Kerajaan Pusat sendiri mulai cenderung pada sektor swasta.

Setuju?

Comments

Disqus