Skip to main content

Azizah MB S'ngor, apa isu berbangkit PKR hadapi?

PKR pada peringkat seterusnya adalah meyakinkan PAS dan DAP presidennya Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail layak untuk dimahsyurkan sebagai Menteri Besar yang baru menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim.

Sumber Tropicana dipetik mesyuarat terbaru menyaksikan Datuk Sairuddin Nasution, Tuan Chua dan Rafizi Ramli semasa sesi perbahasan berjaya memujuk majoriti anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP) untuk memilih Dr. Wan Azizah.

Manakala, nama Timbalan Presiden PKR Azmin Ali yang turut disebut-sebut sebagai 'calon menunggu' sebelum ini dibawa perbahasan oleh Khalid Jaafar dan Shamsul Iskandar Md. Akin.

"Peringkat seterusnya adalah membawa nama Kak Wan (Dr. Wan Azizah) ke Pakatan Rakyat.

"DAP mungkin tiada masalah dengan nama Kak Wan, tetapi PAS sebelum ini ada ralat dengan status gender Kak Wan," ujar sumber semasa dihubungi pagi tadi.

Satu lagi sumber dari Pejabat Agung Jalan Raja Laut Yang dihubungi kemudian memberitahu, PAS agak ralat jika PKR menamakan calon wanita.

Lagi pun, katanya, Dr. Wan Azizah dikatakan tidak setanding dengan Khalid, khususnya dalam aspek membuat keputusan secara pentadbiran untuk Kerajaan Negeri Selangor jika ditaklif sebagai Menteri Besar nanti.

"Dari, isu perempuan jadi MB, kedua, PAS takut keputusan dalam satu-satu isu pentadbiran tidak dapat dibuat dan akhirnya dirujuk kepada (Datuk Seri) Anwar Ibrahim (Ketua Umum Pakatan Rakyat)," ujar sumber menerusi telefon.

Sumber turut mencadangkan suatu Jawatankuasa Pemandu rasmi yang dianggotai oleh wakil ketiga-tiga parti diwujudkan demi mengukuhkan kepemimpinan Menteri Besar Selangor yang baru, jika nama Dr. Wan Azizah sedia untuk dipertimbangkan nanti.

Terdahulu, Azizah secara rasminya diumum menggantikan Khalid MB S'ngor, adakah pro Azmin Ali sokong?