Skip to main content

Teluk Intan tewas sebab abai isu sekecil Cadbury, kata Zolkifly Md. Lazim

GAMBAR berkaitan kepentingan Felda dalam syarikat Cadbury yang meluas tersebar di laman sosial Facebook turut menggamit pelbagai tanda tanya berhubung status 'DNA Babi' yang didedah pada coklat itu dihalalkan pula.

Oleh: ZAiNULFAQAR YAACOB

PERMATANG PAUH - Anggota Jawatankuasa PAS Pulau Pinang, Zolkifly Md. Lazim memberitahu, kontroversi DNA babi dalam coklat Cadbury adalah antara isu kecil yang menyentuh sensitiviti pengundi Cina terbanyak di Teluk Intan.

ZOLKIFLY Md. Lazim
“Rata-rata komuniti Cina (di Teluk Intan) makan khinzir, tetapi, isu sampingan ini tidak diurus dengan baik sampai hilang keyakinan pengundi bukan Melayu terhadap Pakatan Rakyat.

“PAS dan DAP mewarnai isu Hudud kerana masing-masing percaya bahawa pengundi Melayu dan Cina terbesar akan pergi kepada Dyana Sofya Mohd. Daud.

“Manakala, BN pula percaya faktor sokongan terbesar tidak terjadi sendiri melainkan didorong oleh isu-isu sampingan sekecil ‘Cadbury’,” ujar Zolkifly di sini, semalam.

Dyana tewas di tangan pencabarnya, Datuk Mah Siew Keong dengan majoriti tipis 238 undi.

Menurut Zolkifly, Pakatan Rakyat tidak boleh lagi menggunakan strategi kemenangan pilihan raya umum lepas secara pukal di Teluk Intan.

“Saya lihat, kita cuba cat bangunan di Teluk Intan guna warna sama seperti PRU13 kerana kita anggap sensitiviti pengundi Teluk Intan sama seperti pilihan raya umum lepas,” seloroh Zolkifly.

Justeru, Zolkifly berkata, isu Hudud yang dikatakan faktor kekalahan calon DAP Dyana Sofya Mohd. Daud hanya anggapan Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo.