RM695,692 baik pulih flat demi rakyat – Exco Perumahan

JAGDEEP Singh Deo (kiri) menyerahkan kunci kepada Amirudin Kasha (tengah), sambil diperhati oleh Lim Hock Seng di sini, pagi tadi. | Foto: Buletin Mutiara
BAHAGIAN Blok 5 Mak Mandin 1 yang dicat semula adalah struktur yang baru dibaik pulih menggunakan peruntukan Kerajaan Negeri, jelas Jagdeep Singh Deo (kiri) pagi tadi sambil menunjukkan kawasan-kawasan yang dimaksudkan, dengan diiringi Lim Hokc Seng (kanan) di sini.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

BAGAN JERMAL - Jagdeep Singh Deo pagi ini menyerahkan kembali kunci rumah Blok 5 Mak Mandin 1 di sini kepada 33 keluarga selepas kerja-kerja membaik pulih struktur fizikal bangunan tersebut, yang menelan belanja RM695,691.92 peruntukan Kerajaan Negeri.

Malah, Jagdeep yang juga Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan turut bersetuju meluluskan permohonan peruntukan sehingga RM90,000 untuk tujuan mengecat semula flat rumah kos rendah tersebut, sebagaimana diminta oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bagan Jermal, Lim Hock Seng pada majlis sama.

“Jumlah pembaikan ini telah ditanggung oleh Kerajaan Negeri yang mementingkan kesejahteraan rakyat Pulau Pinang,” ujar Jagdeep yang juga ADUN Datuk Keramat kepada waratawan.

JAGDEEP Singh Deo (kiri) dan Lim Hock Seng (kanan) menunjukkan contoh keretakan pada salah satu flat di sini, yang menunggu giliran untuk dibaik pulih oleh Kerajaan Negeri kelak.
JAGDEEP Singh Deo (kiri) bersama-sama Lim Hock Seng pagi tadi menunjukkan kawasan keretakan pada Blok 5 Mak Mandin 1 yang baru dibaik pulih di sini.

Menurut Jagdeep, Bahagian Perumahan dengan kerjasama Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Institut Kerja Raya Malaysia (IKRAM) memulakan kerja-kerja pembaikan keretakan dan lain pada Oktober tahun lepas dan siap sepenuhnya pada 4 Jun lepas.

Selama tempoh itu, jelas Jagdeep, Kerajaan Negeri memperuntukan eain perpindahan sebanyak RM1,000 kepada 33 keluarga berkenaan, di mana RM500 untuk elaun perpindahan ke Projek Perumahan Rakyat (PPR) Ampang Jajar dan baki RM500 lagi dituntut apabila mereka kembali ke flat Mak Mandin kelak.

Mereka, katanya lagi, terdiri oleh 14 keluarga Melayu, Cina (15 keluarga) dan India (4 keluarga).

JAGDEEP Sing Deo
“Cuma, saya minta lima keluarga lagi datang ke Bahagian Perumahan untuk menuntut baki elaun (RM500) sesegera mungkin.

“Kerjasama yang diberikan oleh 33 keluarga terbabit untuk berpindah ke PPR Ampang Jajar dan kembali ke sini amat dihargai, saya harap ia menjadi ikutan kepada penduduk lain yang akan mengikuti projek membaik pulih kelak,” ujar Jagdeep.

Justeru, Jagdeep berharap semua penduduk berwajib dapat membayar yuran penyelenggaraan seperti biasa mengikut jadual yang dipersetujui, selain memelihara flat berkenaan supaya kelihatan bersih serta jauh dari aktiviti vendalisme.

AMIRUDIN Kasha.
Sementera itu, salah seorang penduduk, Amirudin Kasha, 62, melahirkan rasa gembira atas insiatif Kerajaan Negeri membaik pulih kawasan kediaman mereka, yang kini berusia lebih 20 tahun tersebut.

“Sebelum ini memang banyak masalah seperti saluran pembentungan tersumbat, lampu di koridor tidak berfungsi, keretakan (pada struktur bangunan) dan flat rosak.

“Tetapi, semua ini sudah dibaiki sekarang...tentulah saya sekeluarga seronok kerana boleh kembali ke rumah kami semula,” ujar Amirudin, yang juga pesara kontraktor pembersihan.


Comments

Disqus