Skip to main content

Luaskan maksud asnaf kepada OKU seperti Muhammad Firdaus Dullah, syor Presiden PMiUM

LEPAK SiSWA Zainulfaqar Yaacob (tengah) dengan Presiden PMiUM Khairol Najib Hashim (paling kanan) dan aktivis siswa lain di Pudu Sentral KL malam tadi, yang turut disertai oleh AJK PAS Pulau Pinang Zolkifly Md. Lazim (dua dari kiri) selepas program pre council polisi wakaf negeri dengan tim profesional dekat Hotel Ancasa di sini. 

SELESAiNYA pre council polisi wakaf negeri dengan tim profesional, banker serta ahli akademik hampir 45 minit di Hotel Ancasa yang tidak jauh dengan Pudu Sentral Kuala Lumpur menjelang Isyak malam tadi, saya mengambil keputusan untuk duduk lepak dengan adik-adik pimpinan mahasiswa Universiti Malaya.

Sementara menunggu Tuan Hj Zolkifly Md Lazim menjemput anak sulungnya yang baru terbang pulang di KLIA, saya berpeluang duduk minum dengan pimpinan baru Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMiUM) di bawah presidennya, Sdr. Khairol Najib Hashim.

Umumnya, mereka ghairah berbincang mengenai isu pengabaian hak remaja Muhammad Firdaus Dullah, 15, dengan penyakitnya cerebral palsy.

Berbetulan saya ada interbiu dengan Mufti baru Pulau Pinang Dr Wan Salim Wan Mohd Noor pada 26 Jun jam 9.00 pagi, mereka syor agar konsep asnaf zakat di negeri ini diperluaskan kepada golongan orang kelainan upaya (OKU) seumpama Mohammad Firdaus.

Menurut mereka, Khalifah Umar Al-Khattab pernah memberi zakat kepada non-Muslim pada zamannya, hatta dipertikai oleh Sahabat lain.

Dr Yusof Al Qardhawi dalam karya Fiqh Zakat (2/707) ada mentarjih ijtihad Umar itu.

Dalam hujahan Umar, pemberian zakat kepada non-Muslim berkenaan adalah atas kedudukan fakir mereka, bukan agama mereka.

Umar berkata, ijtihadnya itu berdasarkan (dalalatun nas) ayat 60 dari surah At-Taubah yang bermaksud, "Sesungguhnya sedekah (zakat) itu untuk orang fakir..."; sambil berkata: "di zaman-ku ini, mereka itu adalah Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani)."

Ijtihad Umar ini turut diriwayatkan oleh Ibnu Abi Syaibah.

Bagi saya, syor pemimpin mahasiswa berkenaan untuk meluaskan takrif asnaf meliputi OKU seumpama Muhammad Firdaus Dullah ini cukup menarik untuk diperbincangkan.

Terima kasih atas perkongsian adik-adik mahasiswa pada duduk minum malam tadi.

Wallahu 'alam.


ZAINULFAQAR YAACOB
Hentian Rehat RTC Perak
4.06 pagi.