Riba pinjaman perumahan bank membebankan :Exco DAP


Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Kadar faedah atau riba yang ditetapkan oleh bank kepada pemohon pinjaman perumahan wajar dipertimbang semula oleh Bank Negara Malaysia (BMN) kerana dianggap cukup membebankan rakyat.

Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan, Jagdeep Singh Deo (gambar) berkata, beliau akan berusaha mengetengahkan perkara tersebut, sekiranya berpeluang sekali lagi bertemu dengan wakil Putrajaya kelak.

Dalam pertemuan dengan  bertemu Pengerusi Program Perumahan 1Malaysia (PR1MA), Datuk Seri Dr. Ir. Jamaluddin Jarjis pada 8 Februari lepas, Jagdeep berkata pihaknya sempat mengetengahkan beberapa isu berkaitan perumahan rakyat di negeri ini.

“Saya sangat berbesar hari sekiranya pihak Kerajaan Pusat dapat mempertimbang cadangan kepada pihak bank agar mengurangkan kadar faedah untuk pemohon-pemohon perumahan mampu milik.

“Nilai sebenar yang dibayar oleh peminjam kepada bank hampir sekali ganda dari harga sebenar rumah mampu milik yang dibeli,” ujar Jadeep pagi tadi di sini, sambil memberitahu media bahawa beliau mengutus surat penghargaan atas komitmen Jamaluddin itu.

Pengerusi Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) Pulau Pinang, Datuk Jerry Chan dan dua pegawai lain dari Jabatan Perumahan Negeri turut hadir pada sidang media tersebut.

Jagdeep pada sidang media itu secara terperinci menjelaskan kira-kira kadar faedah atau riba yang ditanggung oleh pemohon pinjaman perumahan bank.

Sebagai contoh, katanya, pembeli ditawarkan pinjaman 90 peratus atau RM180,000 untuk membeli rumah mampu milik yang berharga RM200,000.

Jika mereka membayar RM900 tiap-tiap bulan selama 30 tahun, bermakna keseluruhan bayaran untuk memiliki rumah itu adalah sebanyak RM344,000, termasuk kadar faedah RM144,000.

Contoh lain, katanya, pemohon ditawarkan pinjaman 90 peratus atau RM270,000 untuk membeli rumah mampu milik yang berharga RM300,000.

Jika mereka membayar RM1,350 tiap-tiap bulan selama 30 tahun, ertinya keseluruhan bayaran untuk memiliki rumah itu adalah sebanyak RM516,000, termasuk kadar faedah RM216,000.

Katanya lagi, pembeli ditawarkan pinjaman 90 peratus atau RM360,000 untuk membeli rumah mampu milik yang berharga RM400,000.

Jika mereka membayar RM1,350 tiap-tiap bulan selama 30 tahun, ertinya keseluruhan bayaran untuk memiliki rumah itu adalah sebanyak RM688,000, termasuk kadar faedah RM288,000.

Dalam perkembangan sama, Jagdeep melahirksan rasa gembira kerana Putrajaya akhirnya memberi komitmen menamakan tiga tapak cadangan untuk pembangunan Program Perumahan 1Malaysia (PR1MA) di Pulau Pinang sebelum bulan Jun depan.

Terdahulu, Jagdeep berkata pihaknya beberapa kali menulis surat kepada Putrajaya bagi menuntut penjelasan mengenai status projek PR1MA, 99 permohonan Tabung Penyelenggaraan 1Malaysia (TP1M) serta janji Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) lepas untuk membina 20,000 rumah mampu milik di negeri ini.

Comments

Disqus