Bentang kajian JPS tangani banjir Jan. - ADUN Jawi

LAPORAN Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) akan mengemukakan kajian serta cadangan menangani masalah banjir kilat di Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Jawi kepada Majlis Mesyuarat Kerajaan (MKK) paling awal hujung Januari ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jawi, Soon Lip Chee berkata, Kerajaan Negeri pada Disember tahun lepas memperuntukkan RM7,000 kepada JPS untuk tujuan itu.

"Saya sedang mendapatkan maklum balas susulan, laporan JPS akan dibentangkan dalam MKK Januari ini," ujar Lip Chee semasa meninjau kawasan terbabit baru-baru ini.

Beliau berkata, laporan itu turut akan menyebut kos pemajuan projek cadangan itu untuk dipertimbang oleh Kerajaan Negeri.

Difahamkan, Kerajaan Negeri melalui MPSP memperuntukan RM2.7 juta untuk tujuan penyelenggara rumah pam, parit monsoon, kolam takungan dengan peruntukan wang caruman yang dipohon daripada Jawatankuasa Tebatan Banjir Kerajaan Negeri.

Kapsyen: SOON Lip Chee (tengah) mendengar penjelasan daripada seorang pegawai JPS sambil diperhati oleh seorang penduduk setempat di sini baru-baru ini.

Comments

Disqus