MPPP tanam 80 lagi pokok teduh di Datuk Keramat

CHOW Kon Yeow (kiri sekali) menanam anak pokok teduhan, manakala, Mohamed Akbar Mustapha (kanan sekali) pula menyiram pokok tersebut sebagai gimik selesainya fasa dua Projek Menghijaukan Bandar di sini baru-baru ini.

MAJLiS Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) siap menanam 80 lagi pokok teduhan di sepanjang baki 400 meter Jalan Datuk Keramat sebagai kelangsungan fasa dua Projek Menghijaukan Bandar di sini baru-baru ini.

Menurut Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow, sebanyak 180 pokok teduhan pelbagai jenis telahpun ditanam di sini sebelum ini, di bawah fasa satu projek yang sama.


Kami (Kerajaan Negeri) bercita-cita mengubah George Town menjadi sebuah bandar yang hijau suatu hari nanti,” ujar Kon Yoew di sini bari, sambil memberitahu kos projek terbaru itu berjumlah RM225,120.

Pengarah Rekreasi, Pelancongan dan Perhubungan Antarabangsa MPPP, Mohamed Akbar Mustapha turut serta dalam sidang media itu.

Kon Yeow yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Kota berkata, MPPP akan menanam 5,000 lagi pokok renek di George Town demi mengindahkan pusat bandar Pulau Pinang tersebut.

Sebelum itu, Mohamed Akbar memberitahu, Simpoh Gajah, Mendulang Daun bujur , Nyatoh adalah empat jenis pokok teduhan yang ditanam di bawah fasa dua projek ini sejak awal November lepas.

Dalam perkembangan sama, Kon Yeow dan Mohamed Akbar masing-masing menanam anak pokok teduhan di pembahagi Jalan Datuk Keramat sebagai gimik menyempurna fasa dua projek tersebut.

Comments

Disqus