Isu "Cina, India P.Pinang tikam Umno" panas di DUN

Adun Seri Delima, R.S.N. Rayer hari ini melahirkan rasa tuntutTimbalan Pengerusi Perhubungan Umno Pulau Pinang, Datuk Musa Sheikh Fadzir yang mencadangkan penggunaan '1Melayu' supaya menonton maaf kepada seluruh rakyat majmuk di negeri ini.

Musa dalam sidang Perhimpunan Agung Umno (PAU) baru-baru ini dilaporkan menyebut orang Cina dan India di Pulau Pinang "menikam Umno dari belakang" pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) lepas, hingga mengundang tuntutan permohonan maaf sama daripada MCA serta Gerakan.

"Saya aman berduka cita dengan kenyataan yang berbaur perkauman yang dikeluarkan oleh Musa," ujar beliau dalam sesi perbahasan Bajet 2014 di DUN Pulau Pinang, George Town.

Rayer, wakil rakyat DAP itu turut menolak satu kenyataan perwakilan Umno yang menyamakan perjuangan anti kulit hitam oleh mendiang Nelson Mandela dengan perjuangan perkauman yang dibawa oleh Umno di negara ini.

"Lebih-lebih lagi ada pemimpin Umno daripada Pulau Pinang (Musa) yang mencadangkan 1Malaysia ditukar pada '1Melayu'," tegas Rayer.

Sebelum itu, Rayer mengkritik kewibawaan Ketua Pembangkang DUN Pulau Pinang, Datuk Jahara Hamid (ADUN Teluk Air Tawar) kerana tidak hadir semasa sidang dewan mula berlangsung.

Comments

Disqus