Skip to main content

Astronomi prospek pelancongan Bukit Bendera - Ahli Akademik USM

CHONG Hon Yew (kanan sekali) melancarkan salah satu roket air di sini baru-baru ini.

KAWASAN peranginan Bukit Bendera mungkin bukan sahaja menjadi destinasi pelancongan pilihan, bahkan, mempunyai prospek terbaik bagi aktiviti berkaitan asronomi kelak.

Penasihat Kelab Astronomi Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Chong Hon Yew mencadangkan demikian pada satu program lawatan pelajar-pelajar sekolah di puncak Bukit Bendera.

“Kebanyakkan acara (astronomi) seperti ini sebelum ini banyak tertumpu di Pulau Langkawi (Kedah), tetapi, bagi saya, Pulau Pinang mempunyai prospek terbaik (seperti di) Bukit Bendera untuk menjalankan aktiviti seperti ini,” ujar Ahli Akademik berkenaan baru-baru ini.

Wakil Perbadanan Bukit Bendera Pulau Pinang (PBBPP), Baharin Annuar Abu Bakar berkata, cadangan Hon Yew itu sekaligus akan meningkatkan lagi kadar pelancong ke kawasan tanah tinggi tersebut.

“Acara (astronomi) seperti ini secara tidak langsung dapat meningkatkan kehadiran pelancong ke Bukit Bendera," ujar Baharin Annuar yang juga Pengurus Promosi dan Pemasaran, PBBPP.

Beliau berkata demikian semasa Bukit Bendera baru menerima kehadiran pelancong paling tinggi pada hari kedua raya Aidilfitri lepas, iaitu seramai 10,301 pengunjung.

Angka itu, sekaligus, memecah rekod kunjungan pelancong sejak Bukit Bendera mula dibuka pada tahun 1923.

Sebelum itu, Hon Yeow memaklumkan bahawa pelajar-pelajar yang menyertai program kendalian kelabnya berpeluang bermalam serta mencerap bintang, bulan dan meteor menggunakan 10 unit teleskop milik USM dari puncak pusat peranginan Bukit Bendera.

Tambah beliau, pelajar-pelajar berkenaan turut berpeluang menyertai demontrasi melancarkan satu roket air, di sini.