TKM1 lawat mangsa rumah terbakar

MOHD. Rashid Hasnon (dua dari kiri) menerima maklum balas lanjut daripada keluarga mangsa kebakaran di sini baru-baru ini.
TiMBALAN Ketua Menteri I, Mohd. Rashid Hasnon baru-baru ini mengadakan lawatan kecemasan ke Kampung Bukit Kechil dekat Sungai Nibong, Pantai Jerejak yang menyaksikan sebuah rumah pusaka hangus terbakar.

Mohd. Rashid yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Jerejak berkata, mangsa, Hashim Mohd. Arif, 54, memberitahu, insiden itu berlaku sekitar jam 5.45 pagi hari kejadian.

Menurut Mohd. Rashid, mangsa mengaku bahawa beliau menyedari percikan api berlaku di ruang tamu luar rumahnya serta tidak menolak kemungkinan bahawa kebakaran tersebut mungkin berpunca oleh litar pintas.

"Apa yang lebih menyedihkan, mereka sekeluarga kehilangan rumah pusaka isterinya yang berusia 200 tahun dan didiami sejak lebih 50 ahun lalu," ujar Mohd. Rashid di sini baru-baru ini.

Sementara itu, Hashim dilaporkan mengaku bahwa RM15,000 wang simpanan tunai hangus dijilat api.

Itu, katanya lagi, tidak termasuk kelengkapan menyambut Hari Raya Puasa yang bernilai sekitar RM4,000 serta dokumen-dokumen penting berwajib yang lain.

Mohd. Rashid berkata, pihaknya menyampaikan bantuan segera dalam masa 24 jam.

Beliau berkata, Majlis Keselamatan Negeri akan menyampaikan sumbangan dari Tabung T.Y.T sejurus proses taksiran kerugian kebakaran selesai.

Comments

Disqus