Lima PGNK 4.0 STPM tercicir masuk IPTA - Ramasamy

P. Ramasamy (empat dari kiri) pada satu sidang media di sini baru-baru ini membangkitkan isu keciciran lima pelajar bukan Bumiputera yang mendapat keputusan cemerlang dalam STPM dari mendapat tempat ke IPTA.

LiMA pelajar bukan Bumiputera yang mendapat keputusan Poin Gred Nilai Kumulatif (PGNK) 4.0 dalam Sijil Tinggi Pelajar Malaysia (STPM) dikesan tercicir dari senarai masuk ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA). 

Justeru, Timbalan Ketua Menteri II, Prof. P.Ramasamy mendesak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) supaya memberi penjelasan mengenai nasib tiga pelajar Cina dan dua India malang berkenaan. 

“Pada sesi kemasukan pelajar ke IPTA sesi 2013/2014, terdapat pelajar yang mendapat PGNK 4.0 dalam STPM, iaitu pelajar India dan pelajar cina yang masing-masing tidak layak mendapat kursus yang mereka mohon iaitu Doktor Perubatan, dan Sains Seni Bina”, ujarnya di sini baru-baru ini. 

Ramasamy yang juga merupakan Exco Perancangan Ekonomi Negeri, Pendidikan & Sumber Manusia, Sains, Teknologi dan Inovasi berkata, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pendidikan sewajarnya respons isu yang dibangkitkannya itu. 

Ekoran itu, beliau mencadangkan supaya kemasukan ke Kolej Matrikulasi dibuka kepada pelajar bukan Bumiputera memandangkan mereka juga berhak untuk menikmati kemudahan pendidikan yang sama dengan Bumiputera. 

Comments

Disqus