Yayasan Islam anjur Festival Etnik Rawo 17 Ogos

MUJAHID Yusof Rawa menyampaikan ucapan alu-aluan sempena Majlis Pembukaan Pusat Khidmat KADUN Padang Lalang anjuran Chong Eng di sini baru-baru ini.

YAYASAN Islam Pulau Pinang (YIPP) akan menganjurkan Festival Etnik Rawo di perkarangan Masjid Melayu Lebuh Acheh dalam lingkungan bandar warisan dunia UNESCO pada 17 Ogos depan.

Ahli Lembaga Pengarahnya, Datuk Dr. Mujahid Yusof Rawa berkata, penganjuran itu diharap dapat menghidupkan suasana budaya dan sejarah Lebuh Acheh yang dikatakan kaya dengan pengalaman multi etnik.

"Adat 'Jojak' atau pantang tanah akan dipersembahkan, selain, pantun dan sesi bercakap (dalam) bahasa dialek Rawo oleh pesara guri dari bangsa India yang mahir dalam dialek Rawo.

"Program ini mampu membuktikan erti kepelbagaian yang menjadi resepi kejayaan Pulau Pinang...(serta) menyemarakkan lagi perkembangan Pulau Pinang melalui kekayaan budaya," ujar beliau semasa berucap pada Majlis Pembukaan Pusat Khidmat Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Padang Lalang baru-baru ini.

Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng, Mohd. Rashid Hasnon (Timbalan Ketua Menteri I), Chow Kon Yeow (Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir), Lim Hock Seng (Exco Kerja Raya, Pengangkutan dan Utiliti), Danny Law Heng Keang (Exco Pembangunan Pelancongan dan Kebudayaan) dan Sim Chee Keong (Ahli Parlimen Bukit Mertajam) turut hadir pada majlis anjuran ADUN Padang Lalang, Chong Eng.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machang Bubuk,  Lee Khai Loon dan Zolkifly Md. Lazim (Presiden D'BM Hospital).

Mujahid yang juga pengarah program festival tersebut berkata, keraian sehari bermula jam 9.00 pagi hingga 4.00 petang itu turut memuatkan info budaya serta sejarah etnik Rawo di negeri berkenaan dan Malaysia melalui pameran serta persembahan kebudayaan lain.

Tambah beliau, selebriti dakwah seperti Ustaz Akil Hayyi Rawa dan Ustaz Don Danial Don Biyajed turut akan menyertai festival antarabangsa itu.

Menurut beliau, Penaung YIPP, Datuk Mansor Othman turut berkongsi hasrat yang sama melalui penganjuran festival tersebut.

Difahamkan, Etnik Rawo yang datang ke Pulau Pinang serta membina identiti komuniti berniaga sejak penghujung kurun ke-18 lagi.

Sehingga kurun ke-20, mereka menguasai peniagaan (dalam) bidang kitab agama, percetakan dan pemborong kain.

Comments

Disqus