Pesawah rujuk Exco isu tambun tanah rizab pertanian

DR. Afif Bahardin (dua dari kiri) menerima penjelasan lanjut mengenai tiga masalah malar segar yang dihadapi oleh pesawah Kampung Permatang Nibong di sini baru-baru ini.

MASALAH pihak tertentu dikesan menambun tanah rizab pertanian di Kampung Permatang Nibong di sini yang didakwa untuk tujuan pemajuan komersial tanpa pengetahuan penduduk setempat mula dirujuk kepada Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan, Dr. Afif Bahardin.

Sekumpulan pesawah meluahkan rasa bimbang itu dalam satu interaksi dua hala dengan Dr. Afif yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya baru-baru ini.

Mereka turut mengadu masalah penanaman padi sawah masing-masing kurang produktiviti belakangan ini serta terpaksa berkongsi jentera membajak dan mesin padi dalam satu-satu masa.

Mereka turut memanjangkan kebimbangan sama dengan wakil Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) dan Jabatan Pertanian Negeri Pulau Pinang yang hadir.

Dr. Afif dalam reaksi spontan berkata, tanah yang tidak rata hatta menyukarkan air disalir masuk ke petak sawah merupakan salah satu punca berlakunya masalah malar segar itu.

"Sehingga kini, para pesawah terpaksa berkongsi jentera peribadi dan menghadapi masalah apabila berlaku pertembungan waktu penggunaan jentera terbabit," ujarnya.

Hasil interaksi dua hala dengan pesawah, Dr. Afif berkata, pihaknya akan mengetengahkan ketiga-tiga masalah malar segar tersebut kepada pihak berwajib.

Comments

Disqus