YB bukan 'pertahanan terakhir' lulus binaan haram - Soon Hin

CONTOH penambahan struktur tanpa kebenaran dan menutup longkang di sebuah kondominum di Relau baru-baru ini.

JANGAN jadikan ahli politik bergelar Yang Berhormat (YB) sebagai 'pertahanan terakhir' untuk menghalalkan struktur binaan haram.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paya Terubong, Yeoh Soon Hin berkata demikian ketika melawat satu kondominium dekat Relau, Paya Terubong yang dikesan membuat penambahan struktur binaan secara haram.

Menurut beliau, beberapa unit rumah di sini dikesan melakukan kesalahan penambahan struktur binaan hingga menutup longkang asal.

“Ini (penambahan struktur binaan haram) memang satu kesalahan serius (yang) akan mengakibatkan kesulitan ketika kerja pembersihan dilakukan. Lantas akan mengakibatkan air bertakung, denggi dan sebagainya,”

“Selalunya pemilik premis dengan sesuka hati akan melakukan penambahan struktur tanpa merujuk kepada pemaju, mahupun pihak berkuasa tempatan (PBT), iaitu Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP).

“Maka, apabila pemeriksaan dilakukan dan ternyata penambahan itu salah, mereka akan menghubungi YB untuk mempertahankan tindakan mereka," ujar beliau di sini baru-baru ini.

Tambah beliau, Ahli Parlimen serta Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) juga sebenarnya terikat pada undang-undang seperti Seksyen 72 Akta Jalan dan bangunan 1974 MPPP memperuntukan, mana-mana individu yang sudah didapati menyalahi akta ini dengan membina penambahan haram, mereka boleh didenda tidak lebih RM250 sehari, bagi setiap hari dari tempoh diberikan notis jika tidak mengambil tindakan meroboh.

Justeru, katanya, MPPP berhak untuk meroboh mana-mana binaan yang dikenal pasti 'haram' selepas notis berwajib dikeluarkan.

Comments

Disqus