MPPP lantik Ikram siasat dua projek cerun

DUA projek cerun di sepanjang Lorong Kenari dan Pintasan Kenari dekat Sungai Ara yang dianggap membahayakan warga setempat akhirnya dirujuk kepada Institut Kerja Raya Malaysia (Ikram).

Setiausaha bagi Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Ir. Ang Aing Thye berkata, Ikram dilantik hasil dua mesyuarat dengan pemaju, Palmex Industries Sdn Bhd yang dipengerusi oleh Exco Kerajaan Tempatan dan Pengurusan Lalulintas, Chow Kok Yeow.

Dua projek berwajib itu terdiri oleh 107 unit rumah tiga tingkat dalam Pintasan Kenari dan satu lagi, 51 unit rumah teres di Lorong Kenari 9.

"Bagi projek pertama, pemaju telah dinasihatkan untuk mereka bentuk dinding pengekalan peringkat 9m dinding, iaitu kira-kira 4.5 meter," di Komtar, George Town baru-baru ini.

Selain Kon Yeow, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Maung, Datuk Abdul Malik Abul Kassim dan Datuk Ar. Patahiyah Ismail (Yang Dipertua MPPP) serta wakil pemaju turut hadir dalam siang media itu.

Aing Thye berkata, pemaju telah mengemukakan cadangan untuk mereka bentuk semula dinding pengekalan dan ia akan dibincangkan tidak lama lagi pada mesyuarat satu pusat sehenti.

Tambah beliau, Ikram sedang memulakan siasatan berwajib dan laporan susulan dikemukakan kepada Majlis menjelang akhir bulan ini.

Ang memberitahu pemberita pada satu sidang akhbar diadakan oleh Chow di Komtar hari ini.

Sementara itu, Chow berkata, pemaju akan memastikan bahawa kerja-kerja tanah bagi projek-projek yang disemak dan cadangan perunding diambil serius.

Comments

Disqus