Yang bising itu bukan menggegar 'Arasy Tuhan...

SEMUA kita mengimpikan rumah tangga yang damai. Yang lelaki, mengimpikan isteri sekental Hajjar atau Khadijah. Jika perempuan, lelaki seluhur Muhammad s.a.w menjadi mimpi walaupun di siang hari.

Saban hari menunggu ikatan halal, kalimah cinta, rindu, setia dan bahagia kekal hingga ke Syurga meniti bibir basah pasangan sejoli.

Kalau boleh peristiwa akad nikah dan malam pertama mahu terus dihangatkan walaupun dimamah usia.

Ada impian terus memekar sehingga ke anak cucu. Ada yang kahwin tak sampai sebulan, malam siang berentakan rumah tangga sampai tidak jumpa pintu kedamaian.

Bagi yang pernah melalui pengalaman kaunseling atau memberi kaunseling kepada pasangan yang cuba menggegar Arash Tuhan ini, tentu pahit untuk menelannya.

"Mengapa isteri saya tidak seperti dulu? Mengapa terasa bosan sahaja bila di rumah? Mengapa gemok? Busuh?" Itulah luahan suami mendambakan sesuatu daripada pasangan hidupnya.

Kalau isteri, "mengapa suami saya sanggup menduakan saya? Tak kasihankah kepada anak-anak? Mengapa suami asyik pulang lewat malam? Hujung minggu bersama kawan? Herdik, pukulku tanpa rasa belas kasihan."

Lebih malang, lahir perasaan saling membalas dendam.

"Kalau isteriku selekeh di rumah, tak salah membaja kasih dengan perempuan-perempuan seksi di pejabat."

"Kalau suami boleh main kayu tiga, takkan 'timba tak boleh cari telaga yang baru' juga?"

Tanpa sedar, anak menjadi mangsa. Ibu bapa dan mertua sedih.

Rumah tangga yang dibina atas perasaan kasih dan cinta akhirnya retak menunggu rebah.

Jika ada perasaan yang jernih, air yang keruh boleh didamaikan.

Tak kiranya sesiapapun yang bersalah, yang penting saling memaafkan.

Terimalah pasangan anda seadanya. Kasih sayang, cinta, belas kasihan, rindu, saling memahami tidak pernah tua biarpun usia kita kian menjengkal.

Berfikiran positif. Rumah tangga yang berentakan ada kalangan bukan meruntuhkan, tetapi mengukuhkan kalau kena caranya.

Dalam usrah pemuda di Alor Setar baru-baru ini, saya ditanya mengenai keadaan keluarga seorang sahabat yang khabarnya kucar-kacir.

"Kadang-kadang, orang yang mendengar riuh rendah dalam rumah tangga orang menyangka bawa keluarga itu sedah menggegar 'Arasy Allah. Sebenarnya, ketua keluarga itu mungkin sedang memaku rumah, meneguhkan tiang seri atau mengindahkan rumah dengan mengubah perabot-perabot. Memang bunyinya bising, tetapi bising yang memeriahkan..." kata saya.

Comments

Disqus