Pengairan bergilir-gilir babit petani perlu secara muafakat, respons Dr. AfifOleh: WATAWA NATAF ZULKIFLI 
Gambar: DARWINA MOHD. DUAD

SUNGAI DUA - Tahap pengairan untuk tujuan pertanian sekarang di Pulau Pinang adalah lebih baik berbanding ketika negeri ini dilanda musim kemarau panjang 'El Nino Super' pada tahun lepas.

Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan, Dr. Afif Bahardin bagaimanapun berkata, semua pesawah perlu melaksanakan sistem penggiliran secara muafakat bersama, sungguhpun bekalan air pengairan mencukupi.

"Saya difahamkan pengairan tahun ini baik berikutan sumber air yang mencukupi dan tiada isu kemarau.

"Berkenaan penggiliran saliran, saya rasa ianya mampu diselesaikan secara muafakat di kalangan petani di sini," jelas Dr. Afif yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya kepada pemberita di sini pada pagi tadi.

Sebelum itu, beliau bersama-sama pegawai-pegawai Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) serta  dan kakitangan Kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu (IADA) turun padang sendiri bagi meninjau keadaan pintu-pintu air serta saliran-saliran utama untuk sektor pengairan padi di Alor Merah dekat Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Sungai Dua.

Dalam sesi interaksi dua hala, beberapa pesawah membangkitkan isu bekalan air ke petak sawah mereka tidak mencukupi, dipercayai berpunca oleh sistem pengairan yang tersumbat tersumbat.

Dalam reaksi spontan, Dr. Afif meminta pesawah-pesawah berkenaan supaya saling bekerjasama dengan wakil JPS dan IADA untuk memastikan mengenal pasti punca sebenar masalah berbangkit itu, dan diselesaikan secara muafakat bersama.

Pada pertengahan bulan Disember tahun lepas, Dr. Afif mengumumkan pelaksanaan kajian lapangan JPS Peringkat Persekutuan dan Negeri selama dua tahun sehingga 2018 pada keadaan tahap bekalan mentah air sungai tertentu di Pulau Pinang ini adalah berdasarkan pengalaman mengharungi musim kemarau panjang 'El Nino' pada tahun 2014 dan 2016.

Dr. Afif Bahardin yang juga Timbalan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Nasional berkata demikian pada Majlis Kesyukuran Sempena Program Penjadualan Semula Air Untuk Tanaman Padi Bagi Negeri Pulau Pinang 2016.

Disqus