83% Melayu dapat bantuan kewangan AES, 15 pelbagai kaum dari Air Itam

WONG Hon Wai.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

MOHD. Ibrahim Naina, berusia 52 tahun hilang pekerjaan kerana penglihatannya tidaklah begitu elok, selepas terlibat dalam satu kemalangan jalan raya tidak lama dahulu.

Kerja yang tak menentu Si Isteri lah menyara sekeluarga, termasuk empat anak di Kampung Melayu

Mohd. Ibrahim mengaku sudah lama mengetahui Kerajaan Negeri hari ini menyediakan program Agenda Ekonomi Saksama (AES).

Tetapi, beliau memberitahu keadaanya kini menyebabkan beberapa kali hasrat untuk mendapatkan bantuan kewangan daripada Kerajaan Negeri tertangguh.

"Mujurlah ada pegawai kerajaan yang datang menguruskan hal permohoan saya, dan saya layak menerima bantuan bulanan RM250," jelas Mohd. Ibrahim ketika ditemui pada Majlis Penyampaian Sumbangan AES Peringkat Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Air Itam baru-baru ini.

V. Kamala Veni, 58 tahun adalah pesakit kanser. Suaminya uzur, namun, tetap tidak mengambil upah memotong rumput jika diminta.

Pendapatan yang tidak menentu walaupun sedikit pun sebenarnya penting untuk kedua-dua pasangan ini, untuk memelihara tiga cucu yang tinggal bersama-sama mereka di Kampung Pisang, Air Itam.

Selepas memohon AES, Kamala Veni dinilai layak menerima RM430 sebulan.

Dan, berita gembira itu disampaikan sendiri Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Itam, Wong Hon Wai.

Fatimah Bee Baba Azahar, 35 tahun, yang ditemui kemudian melahirkan rasa syukur kerana diumumkan layak menerima RM550 sebulah di bawah skim AES ini.

Ibu kepada empat anak ini memberitahu, selama ini beliau bergantung hidup dengan mengambil upah menjaga anak seorang kenalan, di rumahnya dekat Desa Mawar.

"Saya cuma boleh sebut 'Terima Kasih Kerajaan Negeri' sebab bantu keluarga kami," jelas Fatimah Bee dalam nadah sebak bercampur gembira.

WONG Hon Wai (tiga dari kiri) diiringi Saad Khalid (paling kiri) menyerahkan sumbangan tunai AES kepada Mohd. Ibrahim Naina (enam dari kiri), V. Kamala Veni (dua dari kiri) dan Fatimah Bee Baba Azahar (lima dari kiri) dalam majlis ringkas di Pusat Khidmat ADUN Air Itam di sini baru-baru ini.

Melalui AES ini, menurut Hon Wai, Kerajaan Negeri mahu memastikan pendapatan isi rumah keluarga minimum mesti dicukupkan RM790 sebulan, melepasi garis kemiskinan yang diumumkan di negeri ini.

"Sebab itu, ada penerima bantuan AES mendapat bantuan RM250 atau RM430 atau RM550, kerana Kerajaan Negeri melalui skim bantuan ini akan mencukupkan pendapatan isi rumah bulanan keluarga berdaftar RM790 dengan kadar top up minimum adalah RM100.

"Pada kali pertama seperti hari ini saya, penerima akan diberi wang bantuan AES dalam bentuk tunai, dan pada bulan-bulan berikutnya akan disalurkan melalui bank," jelas Hon Wai yang juga Setiausaha Politik Kepada Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng.

Pengulu Daerah Timul Laut, Saad Khalid yang menyelia komuniti bagi Air Itam dan KADUN Batu Uban; serta pemimpin Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti (JKKK) setempat turut sertai majlis ringkas tersebut.

SAAD Khalid (kiri) menjelaskan mengenai kaedah mudah memohon AES, dalam sidang media bersama-sam Wong Hon Wai (kanan) di sini baru-baru ini.

Hon Wai memberitahu sehingga kini seramai 15 keluarga direkodkan menerima bantuan AES dalam jumlah yang pelbagai dengan agihan sejumlah RM4,084,593 dalam tahun 2016 sahaja.

Mengikut rekod semasa Kerajaan Negeri, beliau memberitahu seramai 1,417 orang penerima berdaftar di bawah AES.

Mengikut pecahan daerah, katanya lagi, 159 orang di Timur Laut, 163 di Barat Daya, 690 di Seberang Perai Utara, 219 di Seberang Perai Tengah dan baki 186 lagi di Seberang Perai Selatan.

Terdahulu, Pegawai Penyelaras AES Negeri & Tugas-Tugas Khas Pejabat Ketua Menteri, Ab. Wahab Long pada April tahun lepas mendedahkan 83 peratus daripada keseluruhan 1,037 penerima AES adalah Melayu sejak skim bantuan kewangan itu diperkenalkan pada tahun 2009.

Menurut beliau, data perangkaan ketika itu juga menunjukkan bantuan untuk kaum India diberikan kepada 123 keluarga (9.89 peratus), kaum Cina 82 (6.60 peratus), dan 2 penerima etnik lain (0.16 peratus).

Sehingga Mac 2016, Kerajaan Negeri telah membelanjakan RM17.7 juta untuk program AES.

Disqus