Jual produk kreatif dari rumah di Handmade Market, nasihat Chong Eng

PARA pelajar teruja melihat keychain dan uncang duit yang dipamerkan di Handmade Market di Komtar baru-baru ini. 

GEORGE TOWN – Empat kali dalam setahun Pusat Latihan Kraftangan Apple (Apple) dengan kerjasama Persatuan Seni Jahitan Kreatif (PSJK) membuka gerai pameran di pasar raya terpilih di negeri ini, untuk menerima serta memasarkan produk kraftangan yang dihasilkan dari rumah.

Justeru, Exco Belia & Sukan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Chong Eng berharap kesempatan itu direbut oleh surirumah, ibu tunggal dan orang kurang upaya (OKU) untuk menghasilkan produk kretif demi menjana pendapatan masing-masing.

"Wanita, khususnya surirumah, ibu tunggal serta OKU sendiri seharusnya berdikari menjana pendapatan sendiri.

“Wanita perlu lebih kreatif, bukan sahaja dalam menghasilkan produk kraftangan, tetapi ia termasuk cara memasarkan produk mereka, dengan tidak seharusnya bergantung kepada cara konventional sahaja," jelas Chong Eng yang juga ADUN Padang Lalang di depan kira-kira 150 peserta pada Majlis Pelancaran Handmade Market Peringkat Negeri Pulau Pinang, di sini baru-baru ini. 

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Pinang, Lim Siew Khim serta Pengasas Epal, Fully Chye turut menyertai majlis tersebut.

CHONG Eng (kanan) cuba memakaikan scarf jahitan tangan kepada Lim Siew Khim ketika mengadakan lawatan ke salah sebuah booth pameran di baru-baru ini.
ANTARA hasil seni jahitan kreatif kraftangan beg yang dihasilkan dari rumah, yang didapati di gerai pameran Majlis Pelancaran Handmade Market Peringkat Negeri Pulau Pinang dekat Auditorium A Komtar di sini baru-baru ini.
Chong turut memuji inisiatif Epal dan PSJK atas insiatif menganjurkan Handmade Market tiga bulan sekali.

“Di sana (Handmade Market), peserta boleh menjual produk mereka. 

"Dalam tempoh tiga bulan itulah peserta boleh menguruskan tempahan dan menghasilkan produk HMM di rumah sahaja tanpa perlu mengabaikan tanggungjawab mereka sebagai suri rumah,” jelas Chong Eng yang juga Pengerusi Perbadanan Pembangunan Wanita Pulau Pinang (PWDC).

Beg, keychain, pakaian bayi, cadar bercorakan seni tampal dan 'bantal berkarektor' antara produk seni jahitan kreatif yang dihasilkan serta boleh didapati di pasar kraftangan tersebut.

Comments

Disqus