Thaipusam 'tenteram' di Pulau Pinang, Guan Eng rakam penghargaan kepada polis

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Perayaan Thaipusam berhampiran Kuil Arulmigu Balathadayuthapani dekat Bukit Bendera lebih sehari baru-baru ini berlangsung dalam keadaan aman, sungguhpun ura-ura menerima ancaman pengganas sebelum itu.

Ketua Menteri, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng dalam ucapannya merakamkan penghargaan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) kerana berjaya mewujudkan ketenteraman awam serta mengawal trafik sepanjang musim perayaan di sini.

"Semasa Thaipusam diadakan, ada ura-ura yang menyatakan bahawa kumpulan ektremis ISIS (Negara Islam Iraq dan Syiria) akan buat kacau.

"Sungguhpun ia (ancaman teroris) tidak disebarkan dalam suray khabar, tetapi ini ada ura-ura, tetapi semua terkawal dengan kawalan dan pemantauan yang ketat daripada pihak polis.

"Saya bagi pihak Kerajaan Negeri ingin mengucapkan terima kasih kepada Ketua Polis Negeri, Datuk Abdul Rahim Hanapi dan Timbalan Ketua Polis Negeri (Datuk A. Thaiveegan) kerana telah memastikan ia (perayaan Thaipusam) berjalan dengan lancar," jelas Guan Eng kepada pemberita di sini pagi tadi.

Guan Eng yang juga Exco Hal Ehwal Tanah & Pembangunan Tanah, Penerangan, Kebudayaan & Kesenian, Warisan dan Hal Ehwal Bukan Islam turut menyerahkan sumbangan RM200,000 kepada Pengerusi kuil berkenaan, R. Subramaniam.

Timbalan Ketua Menteri II merangkap Pengerusi Lembaga Wakaf Hindu Pulau Pinang, Prof. P. Ramasamy turut sertai sidang media tersebut di sini, tengah hari tadi.

Perayaan Thaipusam di Pulau Pinang baru-baru ini menerima kira-kira 1.3 juta pengunjung, termasuk pelancong luar negeri dan antarabangsa.

BERITA LANJUT MENYUSUL KEMUDIAN.

Comments

Disqus