Berjalan 30 April, sasar kutip sumbangan RM1.5 juta

BANGUNAN Dome di Komtar kini giat dinaiktaraf bagi merealisasikan Pusat Sains Tech Dome Penang yang dijangka siap Jun 2016.

GEORGE TOWN - Baki RM1.5 juta lagi diperlukan untuk membiayai kos pemajuan Pusat Sains Tech Dome dekat Komtar, yang keseluruhannya dianggarkan bernilai RM28.5 juta.

Exco Belia & Sukan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Chong Eng berharap, penganjuran Tech Dome Glow Walk In The Park pada 30 April mampu mengumpulkan dana tersebut, melalui kutipan yuran penyertaan dan sumbangan awam.

“Setakat ini, sebanyak RM27 juta telah berjaya dikumpulkan hasil sumbangan pihak swasta dan awam termasuk pihak Kerajaan Negeri...kini, kita hanya memerlukan lagi RM1.5 juta sahaja," jelas Chong Eng kepada pemberita di sini pada pagi tadi.

Pengarah Penang Tech Centre Bhd. Datuk Wong Siew Hai, Dr. Y. L. Khong (Ketua Pegawai Eksekutif Penang Tecg Centre Bhd.) dan A. Govindasamy (wakil Persatuan Olahraga Amatur Pulau Pinang, PAAA).

Chong Eng menjelaskan penganjur mensasarkan 5,000 penyertaan minimum, dengan tiap-tiap orang dikenakan RM35 yuran.

"Yuran penyertaan dikira sebagai derma," jelas Chong Eng yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Lalang.

Katanya lagi, mereka yang membuat sumbangan awam melebihi RM100 layak untuk diberi kemeja-t dri-fit, dengan nama penderma dipamerkan pada dinding terpilih kompleks pendidikan tersebut apabila siap pada bulan Jun depan.

Dfahamkan, majlis pelepasa di Taman Bandaraya (Taman Belia) dekat Kebun Bungah pada jam 8.00 malam.

Aktiviti mewarna muka merupakan antara acara sampingan yang diadakan seawal jam 6.00 petang hari tersebut.

Tarikh akhir untuk pernyertaan individu pada 8 April, manakala, penyertaan berkumpulan pada 31 Mac.

Chong Eng memberitahu, kaunter penyertaan akan ditutup lebih awal sekiranya penyertaan genap 5,000 orang.

Info lanjut, menghubungi 04-2626663 atau emelkan ke glo-walk@techdomepenang.org.

Pusat Sains Tech Dome merupakan kompleks pameran sains yang diilhamkan oleh Kerajaan Negeri, demi menyemarakkan minat negerasi masa depan pada bidang tersebut.

Comments

Disqus