Aktiviti mewarna terima 100,000 penyertaan dari seluruh negara, dengan Pulau Pinang tertinggi, rekod MBOR

ANTARA murid-murid pra sekolah dari Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) yang menyertai pertanding mewarna di Perpustakaan Awam Negeri Pulau Pinang di sini baru-baru ini.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

SEBERANG JAYA - 100,000 penyertaan dalam aktiviti mewarna bertemakan “Terima Kasih Malaysia, Saya Sayang Malaysia” dari seluruh pelusuk negara pada 8 Oktober lalu direkod dalam Malaysia Book of Records (MBOR), dengan partisipasi teramai sebanyak 60,000 dari Pulau Pinang.

Demikian ucapan perasmian Pegawai Daerah Seberang Perai Tengah, Zulkifli Long, mewakili Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Seri Farizan Darus di Perpuskakaan Awam Negeri di sini baru-baru ini.

“Generasi hari ini perlu terus menghargai anugerah keamanan yang berjaya dituntut oleh generasi terdahulu, sungguhpun ada perbezaan budaya, kaum dan ideologi di antara kita.

“Keamanan di dalam negara ini perlu dipertahankan dengan rasa kasih sayang terhadap negara, agar tanah air kita tidak bergolak seperti di beberapa negara di Timur Tengah sekarang,” jelas Zulkifli.

Pengarah Perpustakaan Awam Negeri, Sharimah Salleh sebelum itu turut memberi penjelasan mengenai latar belakang majlis keraian Hari Penghargaan Sedunia.

“Hari Penghargaan Dunia asalnya diraikan di Amerika Syarikat pada tahun 1965.

“Acara tahunan ini berfungsi sebagai peringatan kepada semua orang di dunia untuk menghargai apa yang mereka ada dalam kehidupan dan untuk mengasihi satu sama lain.

“"Bagi kita sebagi rakyat Malaysia, 'Terima Kasih Malaysia, I Love Malaysia' adalah program membawa mesej untuk semua masyarakat untuk mengingat serta saling mengasihi dan menghargai apa yang kita nikmati, "katanya.

Hadir sama, Pengasas Whyte House Education Group, Jerry Yeoh.

Aktiviti nasional itu turut mendapat sokongan agensi kerajaan serta pertubuhan korporat lain, amtaranya Perbadanan Perpuskakaan Awam Melaka, Hospital Pantai Air Keroh (Melaka), Persatuan Kebangsaan Penjagaan Awal Kanak-Kanak dan Pendidikan Malaysia (PERMATA Negara), Yayasan Kajian Barah Payudara, Persekutuan Persatuan Cina Malaysia dan Persatuan Interaksi Kebudayaan Malaysia.

Terdahulu, Jerry Yeoh dilaporkan memberitahu bahawa pihak penganjur “Terima Kasih Malaysia, Saya Sayang Malaysia” mensasarkan 70,000 penyertaan secara serentak di seluruh negara, untuk melayakkan aktiviti nasional itu direkodkan dalam MBOR.

Comments

Disqus