Skip to main content

RM1 juta bantuan bina 14 rumah luar bandar – Dr. Afif

DR. Afif Bahardin pada sesi penggulungan di DUN Pulau Pinang dekat George Town baru-baru ini.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN – Sebanyak 24 buah rumah membabitkan golongan terpilih di kawasan luar bandar akan dibina pada tahun ini dengan peruntukan hampir RM1 juta (RM960,000), berbanding sejumlah RM467,000 yang telahpun dibelanjakan untuk pembinaan 14 rumah pada tahun lepas.

Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan, Dr. Afif memberitahu, Kerajaan Negeri dalam projek pembangunan luar bandar berwajib telahpun memperkenalkan kadar baru bagi membina sebuah rumah, daripada RM35,000 kepada RM40,000, memandangkan kos pemajuan semasa kian meningkat.

“Kerajaan Negeri prihatin dan komited di dalam memastikan pembangunan desa yang lestari dan membantu menambah baik taraf kehidupan penduduk desa,” ujar Dr. Afif pada sesi penggulungan Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang Yang Ke-13 di sini baru-baru ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya berkenaan berkata, sebanyak RM1,575,550 telahpun dibelanjakan pada tahun lalu untuk membaik pulih 155 buah rumah terpilih.

Itu, katanya lagi, tidak termasuk perbelanjaan RM709,000 untuk projek baik pulih 54 buah rumah terpilih sejak bulan Januari hingga April lepas, dengan peruntukan baik pulih sebuah rumah dinaikkan daripada RM11,000 kepada RM15,000.

Selain itu, Dr. Afif mendedahkan bahawa Kerajaan Negeri sehingga bulan Aprl tahun ini turut membelanjakan peruntukan sebanyak RM127,629.77 untuk pembekalan bantuan peralatan usahawan luar bandar.


“MMK Pembangunan Desa juga sedang rangka penyediaan Dasar Pembangunan Desa 2016-2018 agar suatu direktif lebih tersusun dan lebih berstrategi dirangka bagi membantu meningkatkan sosio-ekonomi penduduk luar Bandar,” jelas beliau sebagai menjawab beberapa persoalan yang dibangkitkan oleh ADUN Pembangkang Pulau Pinang.